• 1

Gigant mora da se povuče pred koronom: "Tačno je, nećemo stati na noge pre 2030. godine"

Boing je prvi put smanjio svoju 20-godišnju prognozu potražnje u smislu broja isporuka, još od finansijske krize iz 2009. godine

  • 1
boing, avion Boing / Foto: Pixabay

Američki gigant za proizvodnju aviona - Boing, izvestio je da njegova 20-godišnja prognoza o potražnji aviona "pada u vodu", jer je pandemija opustošila tržište turizma i avio-industrije.

Kako kažu, nije u pitanju samo ova ili 2021, već naredne godine: pandemija kovid-19 je izazvala ekonomski potres koji će se negativno odraziti na potražnju letelica, budući da gotovo sve kompanije smanjuju broj aviona koji lete, a neke čak ukidaju i značajne linije.

Boing govori o čak dve krizne decenije, navodeći da će isporuke komercijalnih aviona dostići 43.110 komada, što je za 2 odsto manje u odnosu na prognoziranih 44.040 aviona. Po kataloškim cenama, vrednost je ostala nepromenjena i kreće se na nivou od 6,8 mlrd dolara.

Kako Rojters piše, iako se i dalje očekuje da flote avio-prevoznika budu maltene udvostručene, Boing je prvi put smanjio svoju 20-godišnju prognozu potražnje u smislu broja isporuka, još od finansijske krize iz 2009. Nova procena, koja obuhvata narednih 10 godina, kaže da će isporuke letelica do 2029. iznositi 18.350.

To je za 10,7 odsto manje u odnosu na prethodnu prognozu od 20.550 komada. Boing, ipak, ne klone duhom i veruje da će se potražnja vratiti pređašnjem trendu rasta, ali ne pre 2030. godine.

Video: Jedini avion u kojem možete da sedite u biznis klasi svaki dan, bez testa na koronu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • invazija

    7. oktobar 2020 | 12:43

    Strasno...avioindustrija je mozda i najvise pogodjena ovom krizom...sta ce se desavati, izgleda da ce na kraju postojati samo privatni charter letovi za grupe .

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>