• 0

Tramp naglo prekinuo pregovore o novom paketu za privredu, berze potonule

Pregovori o novim podsticajima trajali su dva meseca

  • 0
Biznismen, telefon, grafikon, berza

Foto: Shutterstock

Na Volstritu su indeksi oštro pali, nakon što je predsednik SAD-a Donald Tramp neočekivano prekinuo pregovore s demokratima o paketu fiskalnih podsticaja ekonomiji.

Dau Džons skliznuo je 375 bodova ili 1,34 odsto, na 27.772 boda, dok je S&P 500 pao 1,40 odsto, na 3.360 bodova, a Nasdak indeks 1,57 odsto, na 11.154 boda.

U većem delu jučerašnjeg trgovanja ti indeksi bili su u pozitivnom području jer su se ulagači nadali novom paketu fiskalnih podsticaja ekonomiji.

Međutim, posle neočekivane Trampove poruke da prekida pregovore o tom paketu pomoći, indeksi su oštro pali.

- Zatražio sam od svojih zastupnika da prekinu pregovore do izbora. Čim pobedim glasaćemo o velikom paketu pomoći koji će biti usmeren na američke radnike i mala preduzeća - objavio je na Tviteru Tramp.

Poslednjih nedelja tržište je podržavala upravo nada u novi paket podsticajnih mera, s obzirom na to da je većina mera iz prvog paketa podsticaja istekla, a da je oporavak ekonomije od korona krize izgubio na zamahu.

 

Pregovori o novim podsticajima trajali su dva meseca, s obzirom na to da su demokratski zastupnici u Kongresu predlagali paket vredan 2.200 milijardi dolara, a Bela kuća 1.500 milijardi.

Najviše su pale, više od dva odsto, cene akcija u potrošačkom sektoru, dok je većina ostalih najvažnijih sektora S&P 500 indeksa zabeležila pad za više od jedan odsto.

 

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>