• 0

10 biliona dolara je trenutno u rukama dve hiljade osoba, a trend rasta bogatstava se nastavlja

Prvi na listi najuspešnijih još uvek je Džef Bezos, osnivač Amazona, i male su šanse da ga neko uskoro pretekne

  • 0
Novac, posao, magnet za pare, dolari Foto: Shutterstock

Tokom pandemije korona virusa ukupno bogatstvo svetskih milijardera poraslo je na 10,2 biliona dolara. Kako je navedeno u izveštaju švajcarske banke UBS, od kada je počela ova kriza (april-jul), njihovo bogatstvo je poraslo za 27,5 odsto, dok su milioni ljudi ostajali bez posla.

Do porasta njihovog bogatstva došlo je u prvom redu zbog berzanskih kretanja tokom pandemije, koji su bili na najnižem nivou tokom globalnih mera karantina u martu i aprilu. UBS je saopštio da je bogatstvo milijardera dostiglo novi maksimum, nadmašivši prethodni vrhunac od 8,9 biliona USD, dostignut krajem 2017. godine.

Broj milijardera je, takođe, dostigao novi maksimum - sada ih ima 2.189, dok ih je 2017. godine bilo 2.158. Jozef Stadler, šef UBS-ovog odeljenja za globalne porodične kancelarije, smatra da su milijarderi još više profitirali od krize jer imaju, kako je rekao, "stomak da kupuju više deonica kompanija" u trenutku kada se tržišta širom sveta slamaju.

Međutim, i vrednost deonica pojedinih tehnoloških kompanija, koje su u vlasništvu milijardera, znatno je porasla u poslednjih nekoliko meseci. Stadler kaže da milijarderi imaju apetit za značajan rizik i da su sigurni da neće "prokockati svoju sreću".

Čelnik američke korporacije Amazon, Džef Bezos, i dalje je najbogatiji čovek na svetu, a njegovo bogatstvo je procenjeno na 189 milijardi dolara.

Video: Jedini avion u kojem možete da sedite u biznis klasi svaki dan, bez testa na koronu

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>