• 0

Više od 40 avio-kompanija doživelo krah: Ipak, za "male igrače" pandemija je slamka spasa

"Bez Vladine intervencije i podrške imali bismo masovne bankrote u prvih šest meseci ove krize", kaže stručnjak iz Singapura

  • 0
avion

Pixabay

Snažna podrška svetskih vlada sprečila je bankrotiranje nekih avio-kompanija, ali u narednim mesecima bi moglo propasti više njih, kažu stručnjaci iz vazduhoplovne industrije.

Kompanija za podatke o putovanjima, "Cirium", otkrila je da su 43 komercijalne avio-kompanije propale od januara ove godine, u poređenju sa 46 u celoj 2019. i 56 u celoj 2018. Neuspešna avio-kompanija je ona koja je potpuno prestala da radi ili "zamrzla" letove, prema definiciji "Ciriuma".

- Bez Vladine intervencije i podrške imali bismo masovne bankrote u prvih šest meseci ove krize. Umesto toga, imali smo optimalan broj bankrota i vrlo malo kolapsa - kaže Brendan Sobi, nezavisni analitičar u kompaniji "Sobie Aviation" iz Singapura.

Navodi da su se mnoge avio-kompanije borile da opstanu i pre nego što je pandemija nastupila, ali sada imaju "veće šanse za opstanak", zbog vladine pomoći.

Od 43 prevoznika koji su propali u 2020. (do sada), njih 20 je upravljalo sa najmanje 10 aviona, u poređenju sa 12 iz cele 2019. i 10 tokom cele 2018. godine, pokazali su podaci "Ciriuma".

- Iako smo ove godine zabeležili manje neuspeha avio-kompanija, broj onih koje nisu uspele da operišu sa deset ili više aviona - veći je nego što smo iskusili u bilo kojoj od poslednjih šest kompletnih godina. Stoga je jasno da pandemija utiče na veće avio-kompanije i uzrokuje njihov neuspeh - kaže Rob Moris, ispred "Ciriuma".

Zbog toga i veći broj aviona ne leti. Oko 485 aviona je do sada radilo "u praznom hodu" zbog neuspeha avio-kompanija, naspram 431 u 2019. i 406 u 2018. godini.

Video: Jedini avion u kojem možete da sedite u biznis klasi svaki dan, bez testa na koronu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>