• 0

Referentna kamata zadržana na 1,25 posto, šta to znači za vas

Izvršni odbor očekuje da će ublažavanje monetarne politike i u narednom periodu nastaviti da doprinosi očuvanju povoljnih uslova finansiranja privrede i građana i rastu njihovog raspoloživog dohotka. To će podstaći dalji rast domaće tražnje

  • 0
kamate Foto: Kamatne stope

Izvršni odbor Narodne banke Srbije razmatrao je na današnjoj sednici aktuelna makroekonomska kretanja i očekivanja za naredni period i doneo odluku da referentnu kamatnu stopu zadrži na nivou od 1,25 posto.

Donoseći takvu odluku, Izvršni odbor je pre svega imao u vidu ostvarene i očekivane efekte prethodno preduzetih mera monetarne politike radi ublažavanja negativnih posledica pandemije i podsticanja privrednog rasta.

Na sednici je istaknuto da rezultati u većini proizvodnih i uslužnih delatnosti četvrti mesec zaredom prevazilaze očekivanja, te da je sasvim izvesno da će na nivou godine stopa rasta BDP-a biti bolja od ranije projektovanih minus 1,5 procenata, i da će, prema novoj projekciji, pad iznositi oko 1 odsto.

U saopštenju NBS se napominje da su izraženiji pozitivni rizici ka još povoljnijem ishodu u pogledu BDP-a, što će biti jedan od najboljih rezultata u Evropi.

Već je, kako se ističe, dostignut pretkrizni nivo aktivnosti u industriji i trgovini na malo, izvoz je na putu normalizacije, a osim toga, revidirana projekcija BDP-a za 2020. odražava i bolje rezultate u građevinarstvu i poljoprivredi.

Povoljne izglede potvrđuje i priliv stranih direktnih investicija, koji je ostao solidan uprkos pandemiji i ekonomskom usporavanju naših najvećih spoljnotrgovinskih partnera, a koji i dalje u potpunosti pokriva deficit tekućeg računa, dodaju iz centralne banke. Brz oporavak naše privrede, kako dodaju, najbolje govori o adekvatnosti mera i aktivnosti koje koordinirano sprovode NBS, Vlada i predsednik Republike zahvaljujući kojima smo očuvali proizvodne kapacitete i zaposlenost, a ujedno sprečili i veći pad poslovnog i potrošačkog poverenja.

Izvršni odbor očekuje da će dosadašnje ublažavanje monetarne politike i u narednom periodu nastaviti da doprinosi očuvanju povoljnih uslova finansiranja privrede i građana i rastu njihovog raspoloživog dohotka. To će podstaći dalji rast domaće tražnje i, uz postepeni oporavak eksterne tražnje, omogućiti da već u prvoj polovini naredne godine bude premašen pretkrizni nivo ekonomske aktivnosti, navodi se u saopštenju NBS.

Na sednici je takođe istaknuto da je donošenje pomenutih podsticajnih mera bilo moguće u uslovima očuvane niske i stabilne inflacije, čemu su doprineli, pre svega, obezbeđena relativna stabilnost deviznog kursa i puna snabdevenost tržišta robom i u uslovima krize, kao i usidrena inflaciona očekivanja.

Inflacija je u avgustu bila stabilna na nivou od 1,9 posto međugodišnje, a prema oceni Izvršnog odbora oko tog nivoa će nastaviti da se kreće i u narednim mesecima. Postepeno približavanje inflacije centralnoj vrednosti cilja očekuje se u srednjem roku, čemu bi trebalo da doprinese oporavak tražnje, podstaknut merama monetarne i fiskalne politike.

novac Foto: Pixabay

Na globalnom nivou, iako se ekonomska aktivnost postepeno oporavlja, delom zahvaljujući monetarnim i fiskalnim merama vodećih centralnih banaka, izgledi za naredni period i dalje u najvećoj meri zavise od toka pandemije, napominje NBS. Oporavak našeg najvažnijeg trgovinskog i finansijskog partnera, zone evra, za sada se odvija iznad prethodnih očekivanja, čemu doprinose i stimulativne mere ECB-a. Kretanja na međunarodnom robnom i finansijskom tržištu su još uvek volatilna, na šta, pored neizvesnosti oko toka pandemije, utiču i geopolitičke tenzije u svetu.

Iz NBS ističu povećanu otpornost naše ekonomije na šokove iz međunarodnog okruženja, kao rezultat odgovornog vođenja ekonomske politike u prethodnim godinama i adekvatnog odgovora na aktuelnu globalnu krizu.

Tome u prilog, kako napominju, govori činjenica da je Srbija uspela da očuva kreditni rejting i tokom pandemije, što je jasno priznanje uspeha Vladi i Narodnoj banci Srbije na očuvanju makroekonomske i finansijske stabilnosti Srbije i povoljnih izgleda za ekonomski rast.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 12. novembra.

Video: Sve što niste znali o platnim karticama

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>