• 1

Od 222 preduzeća mladih, ugašeno samo 8

"Mladi se teže odlučuju da otvaraju svoja preduzeća, ali kada ih otvore, mnogo su uspešniji od starijih"

  • 1
Kancelarija, posao, biznis

Foto: Shutterstock

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da su mladi u periodu od januara 2019. do jula 2020. godine, u okviru Programa poreskih olakšica, osnovali 222 preduzeća, a da prvu godinu poslovanja nije preživelo samo njih osam.

Na osnovu tog programa, navodi Brnabić, primećeno je da se mladi teže odlučuju da otvaraju svoja preduzeća, ali kada ih otvore, kaže, mnogo su uspešniji od starijih koji su, takođe, deo tog Programa.

Podsetila je da je država 2018. godine donela Program posebnih poreskih olakšica za one koji su u poslednjih 12 meseci završili srednju školu ili fakultet.

Ta olakšica podrazumeva, dodaje Brnabić, da onaj ko osniva preduzeće ne plaća porez i doprinos za sebe i devet svojih zaposlenih u prvoj godini poslovanja, kako ne bi imali "teret države na svojim leđima", već počinju sa plaćanjem od druge godine.

- Nama je bilo važno da probaju, da u prvih godinu dana imaju uspešno poslovanje, da nađu neki svoj segment na tržištu i kupce i korisnike za svoje proizvode i usluge - rekla je Branbić.

Na poreske olakšice, navela je ona, imaju pravo i oni kojima je teško da nađu posao, koji su stariji i koji su duže od šest meseci na birou.

- Ono što je zanimljivo iz tog programa podsticaja - mladi se teže odlučuju da otvaraju svoja preduzeća, ali kada ih otvore, mnogo su uspešniji i ne zatvaraju ih nakon tih 12 meseci, u odnosu na starije, koji su brži i slobodniji u otvaranju, ali su u većem procentu zatvarali u prvih godinu dana - ukazala je Brnabić.

Ona ističe da su od ukupnog broja otvorenih firmi u okviru Programa podsticaja 20,6 odsto osnovali mladi.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Laž

    8. oktobar 2020 | 22:38

    Najbitnije je da su napisali da je otvoreno 222, a što su ugasili 30000 paušalaca, što IT, što druge konsultantske firme, to ne pominju. od ovih 222 firmi, za 2 godine kada prestanu olakšice, neće biti ni njih...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>