• 1

Varhelji: Na stolu ogroman investicioni plan za Zapadni Balkan

"Za Srbiju će taj plan značiti bolju povezanost putevima i železnicom, bolje puteve i pruge, tako što će povezati bolje sve prestonice u regionu međusobno i sa EU"

  • 1
Ana Brnabić, Oliver Varhelji Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji izjavio je da je pun nade da će formiranje nove vlade u Srbiji ubrzati rad na reformama. Varhelji je predstavnicima civilnog sektora u Beogradu rekao da će ekonomski paket od bespovratnih devet milijardi evra dalje približiti region EU, a da će za Srbiju značiti pre svega bolje puteve i pruge.

Oliver Varhelji je, odgovarajući na pitanja predstavnika organizacija civilnog društva, rekao da je sa premijerkom Anom Brnabić razgovarao o formiranju nove vlade, i da su se složili da sve to mora da se ubrza.

- Vidim otvorenost srpske vlade. Zbog izbora smo izgubili značajno vreme, ali moraju brzo da se pokažu rezultati i očekujem pozitivniji izveštaj", rekao je Varheji.

Varhelji, koji se sastao i sa predstavnicima Nacionalnog konventa o EU, istakao je i da Evropska komisija ima vrlo jasna pravila kada postoji napredak u trećim zemljama, kandidatima za članstvo u EU, ali i kada taj napredak ne postoji.

- Pravila su jasna. U metodologiji možete naći sve i imate jasna pravila kada je u pitanju pogoršanje situacije. Ipak, ako pogledate projekte koje obezbeđujemo javnosti ćemo lakše da objasnimo šta može da donese evropska integracija Srbiji. Od sada krećemo sa novom metodom i računam na podršku vlade, jer je to dobar podsticaj za Srbiju - rekao je komesar.

"Lično sam vrlo za inicijativu mini Šengen"

Govoreći o regionu, naveo je da je u planu vidljiv regionalni pristup, jer EK želi da region radi kao jedan kada su u pitanju ekonomski razvoj, društvo.

"Najveći izazov je nizak nivo regionalne saradnje i zato iznosimo regionalno osmišljeni plan. Ako pogledate sve projekte oni se odnose na regionalno povezivanje i zato sam lično vrlo za inicijativu mini Šengen ili kako god da se zove (regionalna ekonomska oblast)", rekao je Varhelji.

Dodao je da je veoma bitno da postoje četiri slobode, a pre svega da ljudi i roba mogu slobodno da se kreću.

"Zato je bitan regionalan pristup. Za 4 do 5 godina čitav region Zapadnog Balkana bi mogao da bude drugačiji, ali je za to potrebno da zemlje sarađuju i učestvuju u projektima. To je plan koji će pomoći regionu da se razvije i pomeri od statusa kvo, a koji ga sprečava da zaista napreduje", ocenio je Varhelji.

Kada se radi o javnim nabavkama, Varhelji je rekao da EK ima plan i da će pratiti da li se sva pravila poštuju.

"Dali smo preporuke u vezi sa nedostacima javnih nabavki i trošenju srpskih državnih sredstava. Dali smo preporuke o usklađivanju praksi javnih nabavki sa praksama EU", rekao je evropski komesar.

Paket od bespovratnih devet milijardi evra

Komesar za proširenje EU preneo je predstavnicima civilnog sektora u Beogradu da Zapadni Balkan ostaje prioritet za EU i da će ekonomski paket od bespovratnih devet milijardi evra dalje približiti ovaj region EU, a da će za Srbiju značiti pre svega bolje puteve i pruge.

Varhelji je u susretu sa predstavnicima Nacionalnog konventa rekao da je danas došao u Beograd da potvrdi da okolnosti izazvane kovidom 19 nisu preusmerile pažnju EU sa ovog dela Evrope.

EK je zato, kako je rekao, "na sto" stavila "ogroman ekonomsko-investicioni plan za Zapadni Balkan", da bi pospešila dugoročan ekonomski opravak.

Za Srbiju će taj plan značiti bolju povezanost putevima i železnicom, bolje puteve i pruge, tako što će povezati bolje sve prestonice u regionu međusobno i sa EU.

To će omogućiti veći privredni rast i otvaranje novih radnih mesta, dodao je Varhelji.

Kaže da će biti obezbeđena dodatna finansijska podrška za "Auto-put mira", da će biti završena obilaznica oko Niša, poboljšana železnička veza između Srbije i Hrvatske, zatim biće pruga potpuno rekonstrisana između Beograda i Podgorice, kao i između Beograda i Prištine.

Takođe, biće finansijski podržano deminiranje Save i otklanjanje uskih grla na Dunavu.

Varhelji kaže da su vlade na Zapadnom Balkanu radile na viziji za regionalni ekonomski prostor i da se raduje što će se lideri dogovoriti da razviju zajedničko regionalno tržište, koje će biti podržano na samitu u Sofiji u novembru.

Takođe, pohvalio je pomoć Vlade Srbije privredi ističući da je to bio sveobuhvatan paket pomoći koji je dao rezultate.

Aleksandar Vučić i Oliver Varhelji Foto: Tanjug/Instagram/buducnostsrbijeav

Kada je reč o funkcionisanju demokratskih institucija i vladavini prava, očekuje da će vlasti u Srbiji taj izveštaj videti kao podstrek za dalje unapređenje.

Takođe, pozdravio je dijalog sa civilnim sektorom poručio da nova skupština tako treba i da nastavi.

Paket invesiticija EU dovešće, uveren je, do održivog privrednog rasta i podržati reforme, kao i napredovanje ka EU i približavanje jedinstvenom evropskom tržištu.

"Taj plan će angažovati oko devet milijardi evra bespovratnih sredstava u okviru IPA3 kao podrška ekonomskoj konvergenciji EU. Taj investicioni paket se strukturira oko deset prioritetnih inicijativa koje su najvažnije, a to su transport, energetika, životna sredine, digitalna agenda, privatni sektor i omladina", naveo je Varhelji.

Svi ovi sektori će na najbrži način omogućiti rast i stvaranje radnih mesta i privlačenje novih investicija, dodao je evropski komesar.

"Investicioni kapacitet regiona treba da se pospeši kroz otvaranjem novog instrumenta za garanicije koje će mobilisati investicije i do 20 miljardi evra, što ukupno znači trećinu trenutnog BDP-a celokupnog regiona".

Kako kaže, investicije će kroz ovu podršku potencijalno po konzervetivnim proračunima EU povećati BDP regiona za 3,6 odsto. "I, još važnije, povećaćemo udeo bespovratnih sredstava u odnosu na zajmove", dodao je on.

Takođe, ističe da će taj paket u naredne četiri godine omogućiti regionu da izađe još snažniji iz pandemije, da bude još bolje povezan i konkurentan i fokusiran na dinamičan privatni sektor.

Podrška regionu na tri koloseka 

Plan obuhvata i ogromne ekološke programe koji će biti od koristi mnogim građanima, rekao je on i dodao da će biti završen transbalkanski koridor za prenos struje u regionu, kao i da se radi na uvođenju širokopojasne internet mreže.

Pomažemo i povećanje konkurentnosti privatnog sektoru i pomažemo mladima, kazao je evropski komesar.

"Ovaj paket će omogućiti regionu u narednih četiri ili pet godina da bude snažniji i jači da izađe iz pandemije i da bude inovativniji i prosperitetniji region. Uz ekonomsko investicioni plan želimo da približimo region Uniji i pojačamo našu saradnju".

EK, ističe, pruža podršku regionu na tri koloseka: prvi je pojačavanje procesa proširenja EU kroz novu metodologiju, drugi, doneta je odluka da se pregovori otvore sa Severnom Makedonijom i Albanijom, i treći se odnosi na veoma snažan fokus da se region što brže ekonomski približi EU.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • slađa

    8. oktobar 2020 | 18:43

    A tim putevima i prugama treba da se vozi jednopartijski sistem u Srbiji. Sram te bilo, Varhelji. Dok se opozicionim predstavnicima ispisuju pretnje smrću na kućama. I propituje civilni sektor o finansiranju terorizma. Evropski parlament da nađe nekog ko nije iz Orbanovog okruženja tu gde jeste.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>