• 0
 ≫ 

Istorijski momenat za kompaniju: "Vlada mora da se trgne, ako želi ekonomski oporavak"

 ≫ 

"EasyJet" postoji 25 godina, a ovo je prvi put u njegovoj istoriji da je doživeo gubitak na godišnjem nivou

  • 0
Easyjet, kompanija, avion, logo Foto: Tanjug/AP

Britanska niskobudžetna avio-grupacija, sa sedištem u Londonu - "EasyJet", saopštava da će se ove godine suočiti sa gubicima većim od 800 miliona funti, te da očekuje da će u narednoj godini leteti sa samo 25 odsto svog regularnog kapaciteta.

Dok je nekim "manjim igračima" iz avio-industrije ova pandemija bila slamka spasa, jer su već od ranije bili pred bankrotom, a onda je usledila državna pomoć, mnoge niskotarifne kompanije nisu prošle dobro, jer inače "igraju na kartu" krcatih, a jeftinih letova, što sada nije bilo moguće zbog mere o fizičkom distanciranju.

"EasyJet" postoji 25 godina, a ovo je prvi put u njegovoj istoriji da je doživeo gubitak na godišnjem nivou. Taj poraz je bio neminovan, iako je kompanija preduzela radikalne mere za smanjenje troškova. Kako prenose lokalni mediji, prevoznik je signalizirao Vladi Velike Britanije da će mu možda trebati više pomoći.

- Vazduhoplovstvo se i dalje suočava s najtežom pretnjom u svojoj istoriji, a Vlada VB hitno mora da pojača paket mera, kako bi avio-kompanije mogle da podrže ekonomski oporavak, kada dođe do njega - kaže izvršni direktor Johan Lundgren.

Nade u brzi oporavak nakon karantina propale su kada je vlada uvela ograničenja za dolaske iz inostranstva. Tokom letnjeg vrhunca, avio-kompanija je i dalje mogla da leti sa kapacitetom od 38% - ali su njena očekivanja za poslednja tri meseca u godini očigledno vrlo poražavajuća.

"EasyJet" je popravio svoje finansije uzimajući kredite, prodajući i vraćajući u zakup deo svoje flote i sklapajući poslove sa svojim osobljem. Ali još uvek nije stao na noge, i iako kaže da su rezervacije za sledeće leto bukirane, budućnost ostaje duboko neizvesna.

Kao i skoro svaki drugi prevoznik u ovom trenutku, i on se kreće kroz vrlo "olujno nebo". Prevoznik je već uzeo kredit od vlade od 600 miliona funti, smanjio 4.500 radnih mesta, prikupio 608 miliona funti od prodaje aviona.

Video: Otvoren Daksing - najmoderniji aerodrom na svetu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>