• 5
 ≫ 

U Beogradu sinoć kažnjena dva splava: A ko u septembru nije poštovao mere i koliko je prijava palo?

 ≫ 

Splavovi su sinoć ispražnjeni, a za večeras ponovo u planu zajednička akcija, sanitarni inspektori spremaju i nalepnice za fizičko zatvaranje sa MUP-om ako već kažnjeni ne postupe po rešenju

  • 5
Žurke na splavovima su sve popularnije Foto: Pixabay

U toku septembra i prve nedelje oktobra, sanitarni inspektori obavili su 4.633 nadzora kako bi proverili da li se poštuju propisane mere zbog korona virusa,  i podneli 294 zahteva sudiji za prekršaje zbog njihovog kršenja.

Zbog rasta broja novoobolelih, pojačana je kontrola poštovanja epidemijskih mera i primena kazni koje mogu biti i 500.000 dinara.

U toku nadzora ustanovljeno je da se mere poštuju u frizerskim i kozmetičkim salonima, teretanama, a da se najviše krše u ugostiteljskim objektima, prodavnicama, tržnim centrima i saobraćaju. 

Poslednja rigorozma kontrola ugostiteljskih objekata obavljena je sinoć, kada je u Beogradu izvršeno ukupno 12 inspekcijskih nadzora.

- Doneta su 2 rešenja o zabrani korišćenja prostorija opreme i uređaja ugostiteljskih objekata, na dva splava na  Ušću (imena poznato redakciji). Zbog kršenja protivepidemijskih mera, podneta su dva zahteva sudiji za prekršaje za pokretanje prekršajnog postupaka protiv odgovornih - navode za Telegraf.rs u Ministarstvu zdravlja.

Kako je večeras rekao doktor Goran Stamenković, pomoćnik ministra zdravlja za inspekcijske poslove, tih 12 nadzora samo deo od 168 nadzora u Beogradu u toku nedelju dana.

- Čak 30 prekršajnih prijava je podneto za objekte saobraćaja, gde su kažnjavani ne samo vozači nego i građani, ali i ugostiteljski objekti. Veliki broj korisnika je u tim objektima, što pogoduje širenju ove opake zarazne bolesti - kazao je Stamenković za RTS.

Za sada je, dodaje, preko 320 prijava podneto preko Vajbera.

Uglavnom se, navodi, odnose na nepoštovanje mera u ugostiteljskim objektima, na distancu, na nenošenje maske, ponegde i na dezinfekciona sredstva koja se ne koriste na pravi način.

- Ministarstvo zdravlja će sprovesti nultu toleranciju prema svim prekršiocima i rigorozno kažnjavati one koji ne poštuju mere. Nalazimo se u kritičnoj situaciji - naveo je Stamenković.

Najviše su, kaže, prekršajne prijave podnete prema pravnim licima i preduzetnicima.

- Noćašnje zatvaranje dva objekta pored Ušća u Beogradu samo je početak najrigoroznijih mera sanitarne inspekcije. Narednih dana biće i fizičko pečaćenje objekata. Moramo da radimo ono što zakon traži od nas, u saradnji sa drugim inspekcijskim službama u Srbiji - zaključio je Stamenković.

Navedeni objekti sa zabranama, su postupili po usmenom rešenju na zapisnik i ispraznili lokale a za večeras je ponovo u planu zajednička akcija, u okviru koje sanitarni inspektori spremaju i nalepnice za fizičko zatvaranje sa MUP-om ako ne postupe po rešenju.

Inače, u toku septembra i prve nedelje oktobra, inspektori su iskontrolisali 104 nadzora frizerska i kozmetička salona, i u njima nisu utvrđene nepravilnosti u preduzimanju protivepidemijskih mera, osim što su utvrđena 4 neregistovana subjekta.

Nadzor je obavljen i u 10 teretana i fitnes klubova, gde takođe, nisu utvrđene nepravilnost.

Iskontrolisano je i 87  predškolskih ustanova, ni u njima nisu utvrđene nepravilnosti, a isti je slučaj i sa 585 iskontrolisanih škola.

Sa druge strane, nepravilnosti su utvrđene u ugostiteljskim objektima, prodavnicama, tržnim centrima, saobraćaju...

2.991 inspekcijski nadzor obavljen je u ugostiteljskim objektima, a nepravilnosti su utvrđene 243, u smislu nedostajanja  dezobarijera, lične zaštitne oprema zaposlenih, lične zaštitne oprema korisnika, fizičke distance, barijera... Iste nepravilnosti uočene su i u 13 prodavnica od ukupno 599, u koliko je obavljen nadzor, kao i u 6 tržnih centara, od ukupno obavljenih 45 nadzora u njima.  - navode za Telegraf.rs u Ministarstvu zdravlja.

Kada je reč o javnom saobraćaju, i tu su uočene nepravilnosti.

- Obavljen je nadzor u 209 sredstava i objekat  javnog saobraćaja. Utvrđene su nepravilnosti u 15 kontrolisanih subjekata i to zbog nenošenja lične zaštitne opreme zaposlenih, kao i korisnika - navode u Ministarstvu zdravlja.

Podneto je ukupno 294 zahteva sudiji za prekršaje zbog neprimenjivanja mera prevencije i sprečavanja širenja bolesti Covid-19.

243 zahteva sudiji za prekršaje je podneto protiv ugostiteljskih objekata, 11 zahteva protiv objekata za promet hrane, 1 zahtev je podnet protiv tržnog centra,  4 u frizerskim salonima jer su neregistrovani. 30 zahteva sudiji za prekršaje podbeto je zbog nepoštovanja mera u javnom saobraćaju i to  15 zahteva protiv pravnih i odgovornih lica i 15 zahteva fizičkim licima - odnosno protiv 7 putnika i 8 vozača zbog nenošenja lične zaštitna oprema.  Za uočene nepravilnosti doneto je 63 rešenja za otklanjanje istih i 5 rešenja zabrane upotrebe prostorija, uređaja, opreme, nameštaja - kažu nam u Ministarstvu zdravlja.

Inače, samo u Odesku za sanitarni nadzor Beograd, izvršeno je 1.843 nadzora. 

Video: Krizni štab doneo novu odluku: Kafići i restorani mogu da rade samo do 23 časa, imali baštu ili ne

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 😱😱😱😱

    10. oktobar 2020 | 16:59

    Muzika posle 23 ?!! Jao pa to je strasno. Omladinu zakljucati i baciti kljuc. Salim se naravno. Dole korona prevara!

  • Coa

    10. oktobar 2020 | 14:26

    Grafičar ne ferma 2% Montoja još pliva Voda je duboka Bela

  • Боки

    10. oktobar 2020 | 13:25

    Неко намерно пркоси држави и мерама. У Новом Саду, такође, после 23 сата, банчило се уз музику која је била гласнија него обично, што су "лиманци" највише осетили.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>