• 35
 ≫ 

Hrvatskoj preti eksplozija siromaštva: Pretnja kuca na vrata

 ≫ 

Kretanje siromaštva povezano je najpre sa stanjem na tržištu rada

  • 35
Prevara, novac, evri, Hrvatska

Foto-ilustracija: Shutterstock, Pixabay

Zbog krize izazvane epidemijom korona virusa hrvatskom društvu preti prava eksplozija siromaštva, upozoravaju stručnjaci.

Sve će zavisiti od toga koliko će dugo trajati kriza koju je izazvala pandemija, posebno na tržištu rada, prenosi portal Index, i dodaje da će mnogo toga zavisiti i od države, odnosno od mera koje će ona sprovesti kako bi sprečila padanje stotina hiljada građana u zatvoreni krug siromaštva.

Koliko bi siromašnih u Hrvatskoj mogla proizvesti korona kriza, niko se u ovom trenutku ne usuđuje da prognozira. Ipak, sagovornici portala upozoravaju da su najugroženije grupe nezaposleni, kojima korona kriza dodatno umanjuje šanse za novo zaposlenje, zatim radno neaktivno stanovništvo, kao i stariji građani i zaposleni u delatnostima koje je korona kriza bacila na kolena, poput turizma, ugostiteljstva, saobraćaja i ostalih usluga.

- Teško je u ovom trenutku prognozirati koliko bi ljudi u Hrvatskoj zbog korona krize moglo pasti u siromaštvo, ali jasno je da će taj broj rasti. Sve će zavisiti od rasta nezaposlenosti i smanjenja plata koje je u delu privrede već počelo. Ako dođe do značajnijeg smanjenja ukupnih dohodaka i većeg rasta nezaposlenosti, to će mnoge gurnuti u siromaštvo. Tu govorimo možda i o nekoliko stotina hiljada ljudi, zavisno od dinamike krize - kaže Predrag Bejaković iz Instituta za javne finansije.

Profesor socijalne politike na zagrebačkom Pravnom fakultetu Zoran Šućur smatra da je kretanje siromaštva povezano najpre sa stanjem na tržištu rada i da će sve zavisiti od toga šta će se događati s radnim mestima.

Prema podacima koje objavljuju DZS i Evrostat, Hrvatska po procentu građana kojima je siromaštvo realna pretnja spada među članice EU s velikim rizikom od siromaštva.

U 2018. godini u riziku od siromaštva bilo je 19,3 odsto hrvatskih građana ili gotovo svaki peti. To je više od proseka EU, koji je iznosio 17 odsto i znatno više nego u Sloveniji, u kojoj je stopa rizika od siromaštva iznosila 13,3 odsto, i Mađarskoj, u kojoj je rizik od siromaštva predstavljao pretnju za 12,8 odsto građana.

- U Hrvatskoj stopa rizika od siromaštva već godinama iznosi između 19 i 21 odsto, što znači da je siromaštvo realna pretnja za otprilike petinu stanovnika. No, ako se obistini negativan scenario na tržištu rada i ako krene masovnije smanjenje plata, onda bi rizik od siromaštva svakako porastao i siromaštvo bi moglo, iako se to sada ne može tačno prognozirati, predstavljati opasnost i za svakog četvrtog građanina - napominje Bejaković.

I Bejaković i Šućur upozoravaju da se uskoro odmrzavaju i kreditne obaveze i da će za mnoge građane to predstavljati veliki udar na kućne budžete.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Timocanin

    12. oktobar 2020 | 08:09

    Bitno da kod nas ne preti nista sa 250 evra platom.

  • Boban

    12. oktobar 2020 | 07:47

    Isto kao i ovde ako nemas jos ti se uzima a ako imas daje ti se, i ovde ima dva sloja naroda a to su jako siromasni i jako bogati a srednji sloj najmanje postoji.

  • alal vera alal vera

    12. oktobar 2020 | 06:21

    zato je kod nas bolhe nego u svajcarskoj, med i mleko

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>