• 1
 ≫ 

"Aukcije utiču na život svih nas": Nobelova nagrada za ekonomiju otišla dvojici Amerikanaca

 ≫ 

Nagrađeni su za unapređenje teorije aukcija i inovinaranje novih formata aukcija

  • 1
Nobelova nagrada Foto: Tanjug/AP

Američki ekonomisti Pol Milgrom i Robert Vilson dobitnici su Nobelove nagradu za ekonomiju 2020. godine za unapređenje teorije aukcija i inovinaranje novih formata aukcija, saopštila je švedska Kraljevska akademija nauka.

Na zvaničnom Tviter nalogu švedske akademije se dodaje da se aukcije održavaju u svim oblastima i da utiču na naš svakodnevni život.

- Ovogodišnji laureati za ekonomske nauke, Pol Milgrom i Robert Vilson, poboljšali su teoriju aukcija i izmislili nove formate aukcija, od koje će koristi imati trgovci, kupci i poreski obveznici širom sveta - napominje se.

Nobelova nagrada Foto: Tanjug/AP

Novi formati aukcija već su korišćeni za radio-spektre, ribolovne kvote, mesta za sletanje aviona i dozvole za emisije gasova.

Nagrada za ekonomiju, koju su pored ostalih ranije osvajali ekonomisti poput Pola Krugmana i Miltona Fridmana, poslednja je od šest Nobelovih nagrada za 2020., čija je dodela ove godine održana u senci pandemija Kovid-19. Tradicionalna svečana večera u decembru za dobinike nagrada je otkazana, a drugi deo svečanosti će se održati digitalno kako bi se izbegao rizik od širenja zaraze.

Nobelova nagrada za ekonomiju od 10 miliona švedskih kruna (1,14 miliona dolara) nije jedna od izvoerih pet nagrada ustanovljenih 1895. godine voljom industrijalca i pronalazača dinamita Alfreda Nobela, već ju je naknadno ustanovila švedska centralna banka a prvi put ke dodeljena 1969. godine.

Video: Najveći ekonomski izazovi u narednih 10 godina

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Prele

    12. oktobar 2020 | 12:55

    Najbolje da se ona-nagrada dodeljuje samo amerikancima, kad im se šveđani toliko uvlače i dele nagrade za sve i sva. Najzaduženiji su u svetu, a ekonomisti im dobijaju "Nobela"?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>