• 2

Šta je poskupelo i za koliko, a šta je jeftinije: Ovako su se kretale cene prethodnih meseci

Nešto je skočilo procenat, nešto skoro tri

  • 2
Supermarket, namirnice, prodavnica, trgovina, istek roka

Foto: Shutterstock

Međugodišnja inflacija u Srbiji iznosila je u septembru 2020. godine 1,8 odsto, dok je na mesečnom nivou zabeležena deflacija od 0,5 procenata, objavio je Republički zavod za statistiku.

Potrošačke cene su u septembru, u odnosu na na decembar 2019, u proseku porasle za 1 procenat.

U septembru su, u poređenju sa avgustom 2020, pojeftinili rekreacija i kultura za 6,4 posto, hrana i bezalkoholna pića za 0,5, odeća i obuća za 0,3, alkoholna pića i duvan, nameštaj, pokućstvo i tekuće održavanje stana za po 0,1 procenat.

S druge strane, porasle su cene komunikacija za 0,9 odsto, kao i stan, voda, električna energija, gas i druga goriva, transport, zdravstvo i obrazovanje za po 0,1 posto.

Cene ostalih proizvoda i usluga nisu se bitnije menjale.

Gde je najveći rast

 

Cene poljoprivrednih i ribarskih proizvoda su u avgustu ove godine u odnosu na isti mesec 2019. povećane za 4,1 odsto. Najveći uticaj na ovaj rast imali su industrijsko bilje, gde su cene porasle za 13,3 odsto i voće, gde je zabeležen rast od 30,3 odsto.

Ovogodišnje avgustovske cene poljoprivrednih i ribarskih proizvoda su u odnosu na prethodni mesec u proseku smanjene za 0,9 odsto.

Cene ovih proizvoda u periodu januar-avgust 2020. godine u odnosu na isti period prošle godine povećane su u proseku za 2,4 odsto.

 

Pale cene proizvoda i usluga lične potrošnje. One su naime, u septembru pale za 0,5 odsto u odnosu na avgust.

Septembarske cene su u poređenju sa istim mesecom prethodne godine, povećane za 1,8 odsto, dok su u poređenju sa decembrom 2019. povećane u proseku za jedan procenat.

Posmatrano po glavnim grupama proizvoda u septembru je u odnosu na prethodni mesec, pad cena zabeleže kod rekreacije i kulture za 6,4 odsto, hrane i bezalkoholnih pića za 0,5 odsto, odeće i obuće za 0,3 odsto.

Ujedno podsećamo na naš vodič za kupovinu, odnosno spisak najosnovnijih stvari koje brzo možete da kupite u marketu i tako smanjite boravak tamo. Naravno, uz poštovanje fizičke distance i nošenje maske.

Telegraf biznis vodic za kupovinu, korona virus, Infografika

Ilustracija: Nikola Jovanović(

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja

    12. oktobar 2020 | 17:55

    Nisam siguran da neko od statističara ide u prodavnicu. U velikim marketinga poskupelo je vecina proizvoda od 10 do 30%

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>