• 0

Radnici iz BiH ustali protiv Zakona o radu: "Poslodavci štite sebe, rad od kuće ide nama na štetu"

Zaposleni smatraju da su im mnoga prava uskraćena, te da se osećaju kao "potrošna roba koju je lako zameniti"

  • 0
covek na laptopu Foto: shutterstock.com

Dok s jedne strane poslodavci u FBiH smatraju da izmene Zakona o radu, koje su oni predložili, ni u kojem slučaju ne idu na štetu radnika, iz Saveza samostalnih sindikata BiH (SSSBiH) se ne slažu s tim tvrdnjama i predlozima, zbog čega su sačinili svoj tekst Predloga izmena i dopuna Zakona o radu.

Treba podsetiti da je u sadašnjim zakonima o radu u oba entiteta u BiH definisan i rad o kuće.

"Ugovor o radu može se zaključiti radi obavljanja poslova i izvan prostorija poslodavca - kod kuće radnika ili u drugom prostoru koji osigura radnik, u skladu s kolektivnim ugovorom i pravilnikom o radu", navodi se u Članu 26 Zakona o radu FBiH, prenosi Klix.ba.

Upravo zbog toga predstavnici Saveza samostalnih sindikata nisu dozvolili upućivanje izmena Zakona o radu u hitnu parlamentarnu proceduru, a koje su "skrojili" poslodavci i Vlada FBiH. Ovakvo ishitreno donošenje zakona, kako kažu, umnogome bi oštetilo radnike.

Rad od kuće ne znači umanjenje prava radnika

- Mi ni do sada nismo imali problem u smislu dogovora između poslodavca i radnika za rad od kuće. Međutim, svaka od odredbi izmena Zakona o radu, koju predlažu Vlada FBiH i poslodavci (ne samo rad od kuće), išla je na štetu radnika - kaže predsednik Saveza samostalnih sindikata BiH, Selvedin Šatorović.

Najveći problem, ističe on, jeste što "poslodavci svojim izmenama Zakona o radu predviđaju rad od 72 sata sedmično za platu koja je niža od najniže, te poništavanje svih kolektivnih ugovora, odnosno alata koji regulišu pravo radnika".

- Neverovatno je da se takvim zakonskim rešenjem omogućava poslodavcu da angažuje radnika 72 sata nedeljno, za platu od 300 KM (oko 150 evra). To fizički nije moguće, niti je pohvalno. Predlog izmena i dopuna Zakona o radu, a koji je pripremio ekspertni tim SSSBiH, radnika kao glavnog faktora u oblasti rada stavlja na prvo mesto, a ne kao dosadašnji predlozi Vlade FBiH i poslodavaca koji radnika tretiraju kao lako zamenljivu, potrošnu robu - kaže Šatorović.

rad od kuće, laptop Foto: Pixabay

U svom predlogu zakonskih izmena, sindikati su definisali da "poslodavac može u interesu zaštite radnika u vreme proglašenja stanja prirodne ili druge nesreće doneti posebnu odluku kojom će radnika privremeno rasporediti na rad od kuće". Posebno je naglašeno da rad od kuće ne može imati za posledicu umanjenje prava radnika utvrđenih kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu i ugovorom o radu.

Još jedna važna zakonska izmena u kontekstu rada od kuće, koju predlažu sindikati, jeste da radnik ima pravo na povećanu platu za otežane uslove rada i vreme stanja prirodne ili druge nesreće.

Manje plate, neplaćeno odsustvo...

S druge strane, poslodavci smatraju kako je u sadašnjem Zakonu o radu vrlo površno rešeno pitanje rada o kuće, zbog čega su tražili hitno donošenje izmena.

- Danas je rad od kuće definisan na način da prilikom sklapanja ugovora o radu definišete odmah da ćete raditi od kuće. Ne postoji zakonska mogućnost da u vanrednim situacijama, kao što je pandemija, uputite radnika na rad od kuće. Mi smo ugradili u izmene zakona i tu mogućnost da poslodavac u vanrednim situacijama može poslati radnika na rad od kuće u punom radnom vremenu ili na deo radnog vremena - kaže predsednik Udruženja poslodavaca FBiH, Adnan Smailbegović.

On je naglasio da je uveren kako izmene zakona koje predlažu poslodavci ni u kojem slučaju ne idu na štetu radnika, podvlačeći da je njihov zakon izuzetno fleksibilan.

Kako podseća Klix.ba, poslodavci i Vlada FBiH predlažu da poslodavac može radniku umanjiti platu tokom stanja prirodne ili druge nesreće, da može radnika uputiti na neplaćeno odsustvo, da može radnike uputiti na korišćenje preostalog godišnjeg odmora iz prethodne, ali i tekuće godine, da može preraspodeliti radnika na rad od 72 sata sedmično, kao i na čekanje posla.

Video: Radnici koji će raditi od kuće do 2021. godine ili - zauvek?!

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>