• 0
 ≫ 

Mišelinove zvezdice konačno i u Srbiji: Ko će biti prvi dobitnici?

 ≫ 

Hoteli koji su dobili popularnu zvezdicu, beležili su veći profit do 25 odsto

  • 0

Srbija postaje deo Mišelenovog kulinarskog vodiča, potvrđeno je na današnjoj konferenciji Turističke organizacije Srbije.

Prvi restorani koji će dobiti najprestižnije kulinarsko priznanje biće poznati u decembru.

Kako je rekao ministar turizma Rasim Ljajić, hoteli koji su dobili popularnu zvezdicu, beležili su veći profit do 25 odsto.

Mišlenov vodič će obelodaniti svoju prvu selekciju posvećenu beogradskoj gastronomskoj sceni. Ukrštanjem grčkog, turskog, mađarskog, kao i balkanskog nasleđa, glavni grad Srbije “zaveo“ je inspektore Mišlenovog vodiča svojim brojnim gastronomskim adutima.

- Misija Mišlenovog vodiča ostaje nepromenjena 120 godina posle svog prvog izdanja: podeliti najbolje kulinarske destinacije svuda u svetu. Beograd sa svojom novom dinamikom i gastronomijom koja zauzima centralno mesto, nudi posebno topla i plemenita iskustva ugostiteljske delatnosti, tako da jedva čekamo da ih otkrijemo ljubiteljima dobrog zalogaja - rekao je Gvendal Pulenek, međunarodni direktor Mišlenovih vodiča.

Region Srbije je naročito poznat po svojoj vinogradarskoj tradiciji koja datira iz antike, što je omogućilo zemlji da razvije svoje posebne sorte grožđa koje je, do prošlog veka, izvozila u celu Evropu. Ravnice i brdoviti predeli takođe nude pejzaž koji čini i bogato, plodno zemljište na kome uspevaju proizvodi visokog kvaliteta - tokom svih godišnjih doba.

Geografski položaj, između istoka i zapada, i impozantna raznovrsnost tokom istorije, čine Srbiju zemljom snažne i raznovrsne kulinarske kulture u kojoj se tradicija udružuje sa strašću mladih talenata, spremnih da učine da Beograd zasija pred očima ljubitelja dobre hrane.

Upravo u ovom kontekstu, Mišlenov vodič će imati zadovoljstvo da otkrije beogradsku selekciju u decembru 2020.

Mišelinova zvezdica, restoran, hrana

foto: pixabay.com

Ova selekcija će biti sačinjena u skladu sa istorijskom metodom anonimnih i nezavisnih inspektora Mišlenovog vodiča koji će, na bazi univerzalnih kriterijuma, vrednovati restorane ove destinacije, kako bi gastronomima celog sveta ponudili pravi izbor.

Beograd se tako pridružuje grupi od tridesetak kulinarskih destinacija koje se nalaze u Mišlenovom vodiču, u poslednje vreme obogaćenom i selekcijama posvećenim Sloveniji i Кaliforniji.

Šta je Mišlenova zvezda?

 

Mišelinove zvezdice su najveće i najvrednije priznanje u kulinarskom svetu koje dobijaju restorani sa pestižnom ponudom i uslugom.

Iako je Mišelin poznat po proizvodnji guma, ova kompanija, koja je stacionirana u Parizu, takođe je poznata po svom godišnjem Mišelinovom vodiču.

Mišelin je 1900. godine počeo da izdaje svoj turistički vodič Evrope, kako bi se novi vozači ohrabrili da posećuju lokalne restorane na svojim putovanjima. Danas mnogi prestižni svetski kuvari, ali i posetioci restorana, smatraju Mišelinove zvezdice oznakom kvalitetnog restorana.

Zvezdice se ne dobijaju lako i dodeljuju se samo najboljim restoranima u jednom određenom gradu u vodiču.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>