• 1

Mali: Imamo odlične odnose sa Izraelom, naučili smo mnogo od njih, posebno u domenu inovacija

Mali kaže da je Srbija 2019. godine imala izvoz IT proizvoda i usluga koji je veći od 1,5 milijardi evra

  • 1
Siniša Mali, Jahel Vilan ambasador Izraela u Srbiji

Foto: Tanjug/Ministarstvo finansija Srbije

Ambasador Izraela u Srbiji Jahel Vilan preneo je danas ministru finansija Siniši Malom da su izraelski investitori izuzetno zadovoljni poslovanjem u Srbiji i da su vrlo zaintresovani za dodatna ulaganja u našu zemlju, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Ambasador se saglasio da je ekonomska situacija u Srbiji danas povoljna, te istakao da Izrael može mnogo da nauči od Srbije kada je reč o ekonomiji i zdravstvu, posebno u situaciji kada se sve zemlje bore sa pandemijom korona virusa. Mali i Vilan su danas razgovarali i o ekonomskim odnosima dve zemlje.

Ministar je izrazio zadovoljstvo što su investitori prepoznali napore Vlade Srbije u kreiranju povoljnog poslovnog okruženja, o čemu najbolje govori podaci o obimu stranih direktnih investicija, koje iznose oko 1,8 milijardi evra od početka godine.

Dodaje da u Srbiji postoji makroekonomska stabilnost, da je nezaposlenost u drugom kvartalu na istorijski niskom nivou od 7,3 odsto, te da očekuje da će Srbija na kraju godine biti među tri zemlje u Evropi koje imaju najbolje rezultate kada je reč o BDP-u.

Kaže da je sada važno da se još više investira u infrastrukturu, jer to takođe utiče na dolazak investitora, ali i u zdravstvo i obrazovanje, kako bi privredni rast u Srbiji bio još brži. Mali je rekao i da je Srbija mnogo naučila od Izraela, naročito u domenu inovacija.

Podseća da je naša zemlja u poslednjih nekoliko godina otvorila naučno-tehnološke parkove u Beogradu, Čačku, Nišu i Novom Sadu, kao i da u njima uspešno posluje na hiljade firmi. Prema njegovim rečima, trenutno je učešće IT sektora u BDP-u oko 6 odsto, što je mnogo više nego ranije.

Ističe da je Srbija 2019. godine imala izvoz IT proizvoda i usluga koji je veći od 1,5 milijardi evra.

Sagovornici su zaključili da su odnosi dve zemlje na visokom nivou, te da će još boljim odnosima, pre svega ekonomskim, doprineti otvaranje zajedničke državne kancelarije u Jerusalimu koja će se baviti razvojem ekonomske saradnje, posebno u domenu inovacija.

Video: Mišelinove zvezdice konačno i u Srbiji: Ko će biti prvi dobitnici znaće se u decembru

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ....

    14. oktobar 2020 | 13:39

    Mi treba da imamo ne dobre odnose sa Izraelom nego da imamo najbolje odnose sa njima jer smo sa njima proziveli pakao u jasenovcu

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>