• 3

Srbija ima najveće rezerve zlata na Balkanu, evo koliko tona je u našem posedu

Zlatne rezerve, inače, čine 12,7 odsto naših deviznih rezervi

  • 3
Zlato, gejming ili nekretnine? Foto: Pixabay

Srbija je sa 32 tone zlata zemlja sa najvećim zlatnim rezervama u regionu, pokazuju podaci Narodne banke Srbije i Svetskog saveta za zlato.

Prema podacima NBS, naša zemlja je krajem septembra imala 32,12 tona zlata, koje vredi 1,66 milijardi evra, odnosno 1,95 milijardi dolara. Oko 96 odsto zlata se čuva u obliku zlatnih poluga, a ostala četiri procenta u vidu kovanog novca.

Kada je reč o čuvanju zlatnih rezervi, dve trećine se čuvaju u trezoru centralne banke, a jedna trećina na računima NBS u sigurnim inostranim institucijama. Zlatne rezerve, inače, čine 12,7 odsto naših deviznih rezervi.

Prema podacima Svetskog saveta za zlato, za drugi ovogodišnji kvartal, najveće rezerve zlata na Balkanu, posle Srbije ima Severna Makedonija i one su teške 6,89 tona. Slovenija ima 3,17 tona, Bosna i Hercegovina 2,98 tona, a Crna Gora 1.090 kilograma, nasleđenih od nekadašnje SFRJ.

Najmanje su hrvatske zlatne rezerve, jer one zapravo i ne postoje, pošto je Hrvatska svoje zlato prodala.

Video: Hrvatska nema ni grama a Srbija je krcata metalom zbog koga se i dalje vode bitke

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ABC

    14. oktobar 2020 | 15:25

    U nasem posedu nije nista ako ti to zlato kopa neko drugi. Sjecate se geografije prije kad se ucilo o drzava pa se pricalo cime su bogati, kojim prirodnim resursima, rude, vode, zlato itd itd a danas mi smo skoro sve to prodali strancima i prodajemo maglu kako smo jaka drzava.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>