• 0

Veliki Teslin vlasnik: "Ako nastave da rade ovako, uskoro će vredeti 2 biliona dolara"

Baron je, inače, zaradio oko 10 puta više novac ulažući u kompaniju Ilona Maska

  • 0
tesla, auto

Foto: Unsplash

Milijarder i investitor Ronald Ron Baron veruje da će Tesla biti kompanija vredna 2 biliona dolara, nakon što njene akcije porastu više od 400% ove godine.

Podsećamo, tu vrednost je "probio" Epl (Apple), i tako postao prva američka kompanija u istoriji, vredna više od 2 biliona USD. Davno je Voren Bafet govorio da u Epl definitivno treba ulagati, štaviše, da je to "najpametnija investicija danas", a njegov kolega je poverenje očigledno poklonio Tesli.

Baron, dugogodišnji Teslin akcionar, veruje da će njihova prodaja e-vozila rasti 50% godišnje u narednom periodu. Trenutna Teslina tržišna kapitalizacija iznosi 416,2 milijarde dolara. Baronova istoimena investiciona firma, sa imovinom pod upravljanjem od 39,9 mlrd USD, drži više od 7,3 miliona Teslinih akcija od 30.09. ove godine.

Kupljene su po prosečnoj ceni akcije od 43,07 dolara, navodi kompanija. Baron je, inače, zaradio oko 10 puta više novac ulažući u Teslu.

- Već dugo sam stava da će Tesla dostići vrednost od bilion ili 2 biliona dolara, a s obzirom na nedavni razvoj situacije (Tesla je jedan od retkih profitera u ovoj krizi), mislim da je pravi broj 2 biliona - kaže Baron.

Ako div Tesla uspe da dođe bar do bilion dolara, pridružio bi se poznatim tehnološkim kompanijama kao što su Amazon, Majkrosoft i  Gugl (matična kompanija Alfabet). Akcije Tesle su ove godine već porasle više od 400%, a od 31. avgusta njima se trguje na osnovu podele 5-1, kako bi bile dostupne manjim investitorima.

Na Teslinom sastanku deoničara prošlog meseca, izvršni direktor Tesle Ilon Mask rekao je da će isporuka njihovih vozila u 2020. porasti za 30% do 40% u odnosu na prošlu godinu, što je opseg u skladu sa prethodnim predviđanjem od 500.000 automobila isporučenih ove godine.

Mask je takođe predvideo da će kompanija u roku od tri godine moći da proizvede automobil koji se samostalno kreće, po ceni od 25.000 USD.

Video: Ilon Mask, biznismen i genije koji planira da pravi grad na Marsu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>