• 11
 ≫ 

Šta posle Mišelinove zvezdice, da li će naši restorani da poskupe?

 ≫ 

Iako se odnosi na kvalitet hrane, zvezdice se obično pripisuju i ekskluzivitetu, pa se računa da su takvi restorani uglavnom skuplji

  • 11
kuvar, meso

Foto: Freepik

Mišlenov vodič je danas obelodanio svoju prvu selekciju posvećenu beogradskoj gastronomskoj sceni, objavio je Mišlen navodeći da je Beograd svojim gastronomskim adutima "zaveo" ispektore Mišlena.

Iako se odnosi na kvalitet hrane, zvezdice se obično pripisuju i ekskluzivitetu, pa se računa da su takvi restorani uglavnom skuplji, što  vlasnicima, na neki način daje opravdanje. Dalje, restorani koji zadovoljavaju osnovnih 5 kriterijuma prema kojima se dodeljuju zvezde, uglavnom i jesu oni koju nude skuplju ponudu, odnosno, uzimajući sve u obzir, obično se radi o restoranima koji su već na dobrom glasu.

Takvi restorani, praksa je pokazala,  svoju ponudu posle dobijanja zvezdica dodatno obogaćuju, a to da je imaju ističu u svom javnom nastupu, svim reklamama i uopšte prisutnosti na tržištu.

Taj novi imidž,  pokazalo se, obično ima i svoju novu cenu.

Međutim, ne mora da znači, a u nastavku ćemo objasniti zašto.

Dodatno, samo primeri iz regiona, na primer Hravstke, pokazuju da restoranima koji su dobili jednu Mišlenovu zvezdicu promet porastao za čak 25 odsto naredne godine.

- Ukrštanjem grčkog, turskog, mađarskog, kao i balkanskog nasleđa, glavni grad Srbije ''zaveo'' je inspektore Mišlenovog vodiča svojim brojnim gastronomskim adutima - navodi Mišlen.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mezestoran Dvoriste (@mezestoran)

 

Region Srbije je naročito poznat po svojoj vinogradarskoj tradiciji koja datira iz antike, što je omogućilo zemlji da razvije svoje posebne sorte grožđa koje je, do prošlog veka, izvozila u celu Evropu. Ravnice i brdoviti predeli, takođe, nude pejzaž koji čini i bogato, plodno zemljište na kome uspevaju proizvodi visokog kvaliteta, tokom svih godišnjih doba.

Geografski položaj, između istoka i zapada, i impozantna raznovrsnost tokom istorije, čine Srbiju zemljom snažne i raznovrsne kulinarske kulture u kojoj se tradicija udružuje sa strašću mladih talenata, spremnih da učine da Beograd zasija pred očima ljubitelja dobre hrane, navodi Mišlen u saopštenju.

Mišlen ističe da će zbog svega toga imati zadovoljstvo da otkrije beogradsku selekciju u decembru, kao i da će ona biti sačinjena u skladu sa istorijskom metodom anonimnih i nezavisnih inspektora Mišlenovog vodiča.

Oni će, na bazi univerzalnih kriterijuma, vrednovati restorane ove destinacije, kako bi gastronomima celog sveta ponudili pravi izbor.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by HOMA FINE DINING (@homa_restoran)

 

Treba istaći i da Mišelinov vodič uopšte ne rangira kuvare, već isključivo restorane. Oni vezdicama rangiraju samo restorane i to na osnovu pet kriterijuma koji se tiču hrane, dok se drugim simbolima rangira enterijer i kvalitet usluge.

Naravno, kvalitet hrane zavisi i od šefa kuhinje, ali to za "Mišelinov vodič" nije presudno, pa se kuvari ne ocenjuju zvezdicama, jednostavno zato što različiti kuvari spremaju u istom restoranu, a zvezdica vrednuje ceo tim.

Restorani mogu da dobiju do tri zvezdice za kvalitet njihove hrane na osnovu pet kriterijuma: kvalitet korišćenih namirnica, majstorstvo ukusa i tehnike kuvanja, ličnost kuvara u njegovoj kuhinji, odnos cene i ponude, kao i doslednost kvaliteta (između vise poseta Mišelinovih inspektora).

Zašto cena ne mora da skoči

 

Ekskluzivni restoran, stolovi, konobari

Foto: Shutterstock

Jednu Mišelinovu zvezdicu dobijaju oni restorani za koje Mišelinovi inspektori procene da su vredni "zaustavljanja" kada ste na putu.

Dve zvezdice daju restoranima za koje vredi "skrenuti sa puta", dok su sa tri zvezdice ocenjeni rstorani zbog kojih se "planira specijalno putovanje".

Simbol viljuške i kašike ocenjuje udobnost i kvalitet restorana od 1 do 5.

Simbolom kućice - i brojem krovova na njoj od 1 do 5, vrednuju se hoteli i smeštaji prema komforu i kvalitetu, od dobrih do luksusznih u tradicionalnom stilu.

Pored zvezdica, postoje i manje poznati simboli za rangiranje. Među njima je Mišelinova maskota - Bib Gourmand koji nije u rangu zvezdice, ali nije ni, kako piše na Mišelinovom sajtu, ni utešna nagrada.

Ovaj sistem vrednovanja prepoznaje prijatna mesta koja služe dobru hranu po umerenim cenama.

Mišelinovi inspektori putuju i obeduju širom sveta i neprestao traže i restorane koji nude visokokvalitetnu hranu po pristojnim (džepnim) cenama.

Ova opservacija rezultirala je stvaranjem posebne kategorije rejtinga za prepoznavanje takvih restorana, pa je 2016. uveden simbol tanjira sa viljuškom i nožem, koji prepoznaje restorane koji "jednostavno služe dobru hranu".

Za razumevanje ovog vida ocenjivanja restorana i hotela, treba se vratiti više od 100 godina unazad.

Kako bi održali nezavisnost kriterijuma i ocenjivanja, inspektori uvek obeduju anonimno, plaćaju svoj obrok i potom vrednuju iskustvo prema pet poznatih kriterijuma: kvalitet proizvoda, majstorstvo ukusa i tehnike kuvanja, ličnost šefa u njegovoj kuhinji, vrednost za novac i doslednost između poseta.

Kako tvrdi Mišelinov vodič, njegovi inspektori su pre svega mušterije kao i svi ostali.

- Isprobavaju restorane potpuno anonimno kako bi bili sigurni da neće imati specijalan tretman - navodi Mišelin.

U Mišlen vodiču se danas našlo 14 beogradskih restorana. 

Internacionalni direktor Mišlen vodiča Gvendal Pulen (Gwendal Poullenne) izjavio je da ovim izborom Beograd postaje odabir Mišlena, što će doprineti njegovoj reputaciji.

Ovako izgleda preporuka:

Comunale Cafè e Cucina

Bela reka

Ebisu

Enso

Gušti mora

Homa

JaM

Langouste

Legat 1903

Magellan

Mezestoran Dvorište

Salon 1905

The Square

(Telegraf Biznis)

Video: Mišelinove zvezdice konačno i u Srbiji: Ko će biti prvi dobitnici znaće se u decembru

(V.B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • car

    7. decembar 2021 | 15:07

    Frans dve klase iznad svih nabrojanih restorana

  • Sasa

    7. decembar 2021 | 16:29

    Niko nije dobio zvezdicu,a ove preporuke mogu da de kupe

  • Bgd

    7. decembar 2021 | 18:14

    Tanjir kao nlo, porcija za kanarinca a cena kao 4kg mesa u kasapnici...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>