• 1
 ≫ 

Ideja zlata vredna: Koliko puta ste okačili na Instagram njihovu kafu s vašim imenom?

 ≫ 

Uradili su najbolji marketing na svetu bez ijednog uloženog centa, i sada vrede 100 milijardi USD. Starbaks danas posluje u više od 75 zemalja sveta

  • 1
kafa, starbaks Foto: Unsplash

Kada neko zna kako da posluje, onda to dovodi do vrhunskih rezultata. Američki lanac kafeterija Starbaks (Starbucks) operiše u mnogo svetskih zemalja, ali uvek po istom principu.

Njihove marketinške ideje ne podležu uticaju kulture i mentaliteta neke zemlje, one "govore" univerzalnim jezikom: svi fanovi čuvene kafe su "pali" na foru s imenima ispisanim na čašama, a onda su svoje kafe delili na mrežama iznova i iznova. Taj trend traje i danas, posle toliko godina.

Imate Instagram profil, bar jednom ste kupili kafu u Starbaksu? Onda ste nesumnjivo taj "momenat" podelili na ovoj popularnoj mreži. Za ovako nešto kompaniji nije potreban nikakav dodatni materijal niti specijalan trud, dovoljno je samo da vas ljubazni barmen pita za ime i ispiše ga flomasterom.

Iako Starbaks na druge načine ulaže u svoju promociju, osim istrošenih flomastera koje je "izgubio", nije "kraći" ni za cent. A dobio je ideju veka, koja mu je kasnije donela još više novca. Prema aktuelnim podacima, čuvena kafeterija danas vredi tačno 106 mlrd USD.

Iako im je prodaja tokom aktuelne pandemije opala 40 odsto, nove inicijative su uvećale akcije. Gigant je u proteklom periodu otvorio 130 novih objekata, ali planira da zatvori 400. To je zato što menja koncept poslovanja, prelazi na "mobilne kafiće".

starbaks Foto: Unsplash

Podsticaj za to je svakako kriza kovid-19, i potreba da se manje boravi u zatvorenim prostorijama, s gomilom stranaca, tj. da se ne gubi vreme u dugim redovima za kafu. Za mnoge ugostitelje i konobare, prestiž je raditi u Starbaksu: kompanija širom sveta zapošljava više od 300.000 radne snage, a prosečna satnica za radnika je 12 USD.

Prema statusu vrednosti brenda, na svetskom nivou, Starbaks se nalazi na drugom mestu, posle MekDonaldsa.

Video: Evo kako izgledaju kafe od 400 dinara

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 18. oktobar 2020 | 20:07

    Ja pijem stalno,ali mi nikada nije palo na pamet da okačim fotku na insta.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>