• 11
 ≫ 

Placevi prazni, a cene skočile za 2.000 €: Šta se dešava sa automobilima na našem tržištu?!

 ≫ 

Kako saznajemo, placevi polovnih automobila praktično su prazni, a cene i dalje rastu. Zašto?

  • 11
Autoplac

Foto: Shutterstock, Pixabay

Ukoliko ovih dana tražite ili prodajete četvorotočkaša trebalo bi da se upoznate sa tri trenda koja trenutno vladaju na našem tržištu polovanjaka.

Kako saznajemo, jedna je da su placevi polovnih automobila praktično prazni, a da cene rastu.

Druga da cene nisu pale, kako se to očekivalo od izbijanja korone i treća - da će tek da rastu.

Prvo, osnovni razlog zašto su placevi prazni, a skok je očigledan, jeste da su veoma poskupeli automobili u nabavci kaže za Telegraf Biznis Jovan Pajić iz Balkan car sales.

Prema njegovim rečima, ponuda polovnih automobila na auto-placevima je sve manja. Trgovci su gotovo sasvim prodali dosadašnje zalihe, a zbog čitave situacije, uvoz polovnjaka je i dalje otežan. Primera radi, u prvih šest meseci ove godine uvezeno je čak 30 odsto manje polovnih automobila u odnosu na 2019. godinu.

Drugi faktor jesu dešavanja na svetskom, odnosno evropskom tržištu, gde su cene počele da rastu. Prema zvaničnim podacima, cene polovnih automobila u SAD porasle su za 5,4 odsto, što je najveći skok od 1969. godine.

- Desilo se to da naši distrubuteri ne da ne mogu da nabave polovnjake po starim cenama, ili povoljnijim, nego ne mogu da se dogovore ni oko nove cene koja je drastično veća u inostranstvu - navodi Pajić za naš portal.

To je dovelo pojedine u nezavidnu situaciju da prosto nemaju šta da ponude kupcima.

Insignija skuplja 2.000 evra, a4 nema ispod 13.500!

 

saobraćaj, automobili

Foto: Unsplash

Branislav Grković sa sajta Polovni automobili ističe za naš portal da je evidentan rast cena polovnih automobila na evropskom tržištu.

- Analiza poznatog sajta za oglašavanje Autoscout pokazuje da su prosečne cene polovnih automobila u porastu u protekla dva meseca. Na primer, Opel Insignija između 2013 i 2017. godišta sada je za 1.500 do 2.000 skuplja nego pre nekoliko meseci, a za Audi a4, iz ove kategorije mlađih polovnih automobila, mora da se izdvoji oko 13.500 evra, a ranije se isti takav automobil plaćao 11.500 evra - ističe nam on.

Takođe, prema njegovim rečima, u prvih šest meseci ove godine uvezeno je čak 30 odsto manje polovnih automobila u odnosu na 2019. godinu tako da je i na našim auto-placevima manja ponuda.

On kaže da polako ono što se dešava na evropskom tržištu dolazi i kod nas pa polovni automobili u Srbiji ili drže cenu ili im cena blago raste.

Pišite nam u komentarima, da li prodajete ili kupujete polovan automobil, kakva su vam ikustva?

Video: Svet i Evropa su gladni automobilskih guma, a Japanci će ih hraniti iz Srbije

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragan...

    15. oktobar 2020 | 14:52

    Do prosle godine sam isao kolima na posao... hvala parking servisu sto su zonirali sve oko zgrade gde radim...od tada idem na posao vozom... jao koja milina... nema nervoze... nema izbegavanja po tri sudara do posla... nema primitivnih vozaca od koje kuda...nema trazenja parking mesta... stres 0...a i zdravije je... tako da nije sve u kolima...

  • Struka

    15. oktobar 2020 | 13:55

    Mislim da je ovo samo propaganda da se ovde poveca cena automobila,autoplacevi zaradjivali i do 2500 evra po autu pa sad im to malo oće gazde vise da zarade.I nikad ne bi trebali da kupujemo automobile u srbiji jel to sto ovde stigne to su istrošene kante

  • Xxxx

    15. oktobar 2020 | 15:01

    Kakve veze ima cena polovnih automobila u americi sa srbijom ovaj text je samo da se podstakne poskupljenja Ako bi u srbiji poskupelo bilo sta sto cak i izvozimo za ameriku tamo bi cena ostala ista tako da ovo su gluposti napisane

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>