• 51
 ≫ 

Mapa koja pokazuje koja zemlja najviše propada zbog korona virusa: Gde je tu Srbija?

 ≫ 

Osim pada BDP-a, zemljama na jugu prete i socijalni nemiri zbog ekonomske situacije koja se očekuje. Zbog toga, svetska ekonomija biće mnogo manja nego što je sada

  • 51
Efekti korona virusa na Evropu, BDP mapa, Biznis

Ilustracija: Nikola Jovanović

Efekti korone smanjiće sve ekonomije Evrope, a najoštrije posledice imaće one zemlje koje su zavise od turizma, odnosno države na jugu.

Neujednačen ekonomski uticaj efekata pandemije koronavirusa na Evropsku uniju nagoveštava i trnovit oporavak. Dakle, odmah se moće reći da će južne zenlje imati slabiji rast nego one na severu i istoku.

Ekonomska kriza ima veći uticaj u južnoj Evropi, jer ekonomije u toplijim klimatskim uslovima više zavise od turizma i kao takve su posebno pogođene merama lokdauna. Južne ekonomije takođe imaju veću koncentraciju malih i srednjih preduzeća povezanih sa turizmom, putovanjima i ugostiteljstvom, koja su manje otporna na finansijske napore krize.

Suprotno tome, severne i istočne zemlje su više zavisne od proizvodnje i industrijskog izvoza, gde je uticaj bio ograničeniji. Ekonomska podela sever-jug zakomplikovaće želju Evropske centralne banke da kreira jedinstvenu monetarnu politiku za valutu evra, što dovodi do dodatne tržišne nesigurnosti.

Kao rezultat, rizik od socijalnih nemira i kolapsa vlade takođe će biti veći u južnoj Evropi, gde je pandemija rasplamsala preostale ekonomske nevolje izazvane globalnom finansijskom krizom 2007-08.

Za Srbiju se prognozira najveći rast, odnosno najmanji pad BDP. Poslednja procena MMF, koja bi zvanično trebalo da bude objavljena narednih dana pokazuje, da će rast privredne aktivnosti Srbije u ovoj korona godini biti svega minus 1,5 odsto, što će našu zemlju, kako ističe, staviti na prvo mesto po rastu u Evropi.

U međuvremenu pogledajte na našoj mapi kako to izgleda po zemljama.

Video: Najveći ekonomski izazovi u narednih 10 godina

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ana

    15. oktobar 2020 | 13:28

    Mi smo i bez korone propali odavno

  • Nenad

    15. oktobar 2020 | 14:24

    Mi smo propali i bez korone jer sa minimalcem koni primam godinama kad platim sve racune nemogu da kupim hranu ni za 10 dana a ovaj nas glavni i odgovorni za nas kaze da smo najbolji u Evropi.

  • Vrabac

    15. oktobar 2020 | 13:16

    Mi smo davno propali I bez korone politika nas je ukopala 100%

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>