• 4
 ≫ 

S Nemcima nema šale: Ako svesno zarazite kolegu, spremite se na bankrot

 ≫ 

Kazna ide do 25.000 evra, za one koji ne prijave povratak iz inostranstva i pojave se na poslu, a pritom se ispostavi i da su zarazni

  • 4
Studentkinja sa maskom na licu, lepa devojka, maska

Foto: Shutterstock

Sve zemlje sveta čine intenzivne napore da spreče novi talas širenja korona virusa, ali nisu sve uvele tako rigorozne mere prema onima koji se u ovoj situaciji ponašaju neodgovorno.

Ipak, mnoge verovatno ne čudi što se Nemačka ponovo ističe po regulisanju i sankcionisanju nepoštovanja propisa, koji se primarno odnose na (ne)nošenje maske, držanje distance, potencijalni prenos zaraze na ljude iz okruženja i neprijavljivanje po povratku iz inostranstva.

Kao što smo već pisali, ko ne nosi masku u Nemačkoj, tamo gde je ona obavezna, moraće da plati kaznu od oko 50 evra pa naviše. Prema iskustvu jednog našeg čoveka, koji živi i radi u Nemačkoj, ta zemlja oštro kažnjava one koji se ponesu kao on.

Naime, kada se vratio iz Srbije u Nemačku ovog leta, gde je boravio dok su gazde mislile da je na bolovanju, nije prijavio dolazak iz jasnih razloga. Kao neko ko je na bolovanju, po zakonu ne sme da napušta zemlja u kojoj je radno angažovan. Uredno je nastavio da ide na posao, ne znajući da ima kovid-19.

Desilo se to da je zarazio kolegu s kojim radi, što je utvrđeno nakon detaljnog ispitivanja od strane firme, a sada mu preti novčana kazna do 25.000 evra za taj prekršaj.

Ono o čemu se spekulisalo još na početku pandemije, jeste da onima koji svesno, znajući da imaju virus ili ne znajući, ali su se vratili iz rizičnog područja, a nisu to prijavili - može da preti čak i zatvorska kazna za namerno, potencijalno ugrožavanje tuđeg života.

Za danas je zakazana sednica Kriznog štabana kojoj će biti reči o merama sa kojima bismo mogli da se suočimo u novom talasu pandemije, a pre svega se misli na obavezno nošenje maski i na otvorenom, prestanak izdavanja specijalnih dozvola za svadbe i proslave, smanjenje broja ljudi u zatvorenom prostoru sa 30 na 20.

Ne zaboravite da se uvek ponašate odgovorno, u skladu sa situacijom, misleći na svoj, ali i na tuđe živote. Nosite masku svuda gde je potrebno, držite distancu, što manje posećujte zatvorene prostore u kojima je mnogo ljudi.

Video: Posetioci Ade Ciganlije pretežno bez zaštitnih maski

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Petar

    16. oktobar 2020 | 07:56

    Koliko be tek kuknjave bilo kad bi ovako nesto primenili u Srbiji..

  • Majkl Džondar

    16. oktobar 2020 | 09:46

    Ali kakvo je to licemerje. Toliki broj zaraženih kod njih, u samoj zemlji ali ako dođeš zaražen iz neke druge zemlje koja nije žarište, gotov si. Fašisti bili i uvek će biti.

  • Dejan

    16. oktobar 2020 | 07:42

    Nije tacno da ako je neko na bolovanju da ne sme da napusta zemlju...Samo ako ima neku zaraznu bolest mora da bude kuci,sve drugo moze da putuje gde zeli.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>