• 5

Ko plaća 133.000 dinara a ko 30.000? Da li da se grejete na drva ili struju

Najveće troškove imaće domaćinstva koja za grejanje koriste električnu energiju direktno u grejnim telima i kotlovima za etažno grejanje

 • 5
drva, grejanje, ogrev

Foto: Pixabay

Najniže troškove za grejanje imaće domaćinstva koja se greju na drvo u područjima Srbije u kojima se ono može nabaviti po nižim cenama, 4.650 dinara po kubiku, i ukoliko imaju novije peći čija je efikasnost veća, saopštila je Agencija za energetiku.

U tom slučaju domaćinstvima će za kupovinu goriva za grejanje prosečno izolovanog stana od 60 kvadrata biti potrebno 38,3 hiljada dinara za sezonu.

Značajno veće troškove, oko 62 hiljade dinara, imaće domaćinstva koja koriste skuplje ogrevno drvo, čija je cena 6.350 dinara po kubiku, i imaju manje efikasne peći.

Po prosečnoj ceni prirodnog gasa u Srbiji, za grejanje tokom cele zimske sezone domaćinstva treba da za to gorivo izdvoje 42 hiljade dinara, dok su troškovi grejanja na ugalj od 48 hiljada do 52 hiljade dinara.

Onima koji se greju na "pelet", godišnji troškovi iznose oko 59 hiljada dinara, ako se sagoreva u efikasnijim pećima konstruisanim za to gorivo.

Domaćinstva koja koriste termoakumulacione peći, imaće sezonski trošak od 50 hiljada dinara, ali samo ukoliko se isključivo koristi jeftinija noćna tarifa električne energije.

Dopunjavanje termoakumulacione peći tokom dana, korišćenjem skuplje električne energije i samo tokom dva sata dnevno, uvećava troškove za 44 odsto, tako da oni iznose oko 72 hiljade dinara, što je skuplje od većine alternativnih goriva, navela je Agencija.

Najveće troškove imaće domaćinstva koja za grejanje koriste električnu energiju direktno u grejnim telima i kotlovima za etažno grejanje, propan butan gas i lož ulje.

Njihovi troškovi su 133 hiljada dinara za električnu energiju, 122 hiljade dinara za propan butan gas, odnosno 85 hiljada dinara za lož ulje. U odnosu na prethodnu godinu niže su cene lož ulja za 29 odsto, i propan butan gasa za četiri odsto, dok cene ostalih energenata nisu značajnije promenjene.gre

Video: Grejna sezona oduvala sve predrasude

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Toliko od mene

  15. oktobar 2020 | 16:32

  Eto, opet doslo vreme za redovni sezonski clanak na temu "seci usi, krpi du*e". Ja licno placam kol'ko kosta, ali svoju TA pec i erkondisn sa termo pumpom ne dam! Zato se i ne smrzavam svake godine po 20 dane PRE pocetka i POSLE zavrsetka "grejne sezone". Grejem se kad ja hocu i koliko hocu, sto je 24-25C, a ne da mi "odrede" 22C, pa onda iskljuce u 9 ili 10 uvece, a ja volim da radim nocu! Uzgred, ni u srpski takozvani turizam ne krecem bez grejalice!

  4
  1

  Podelite komentar

 • Ana

  17. oktobar 2020 | 10:18

  Najskuplje grejanje je centralno grejanje, jer ga plaćamo cele godine, a imamo ga samo kad oni odrede, a ne kada nam je stvarno hladno, a pri tom naplaćuju mnooogo skuplje nego što realno jeste !!! A isključiti se sa tog grejanja, je nemoguća misija. Ali ovaj komentar neće biti ni objavljen, jer to ne odgovara osobama, koje nas decenijama pljačkaju preko centralnog grejanja !!!

  3
  0

  Podelite komentar

 • Oki

  16. oktobar 2020 | 06:56

  A gde je seca i cepanje+5000 ,a gde je unosenje lozenje a ovako sve cisto odvrnes i zavrnes i nije tacna cena ogrevno drvo je 6000 po metru pa racunaj te.....

  3
  1

  Podelite komentar