• 3

Ovako ste glasali: Predbračni ugovor treba da postoji! Stopa razvoda u Srbiji skočila 9 odsto

Pitali smo vas da li mislite da je potpisivanje ugovora pre braka dokaz da u toj vezi nema ljubavi, a čak 60 odsto ne slaže se sa tom tvrdnjom

  • 3
brak, venčanje Foto: Unsplash

Među bogatašima, potpisivanje predbračnog ugovora je učestala pojava. I dok nastoje da "zaštite svoju imovinu", jer ne znaju šta nosi dan, a šta noć, uglavnom nailaze na dva odgovora: pristanak partnera ili ljutnju.

U našoj zemlji, ovo nije česta praksa, ili nam se bar tako čini, iako predbračni ugovori, kao pravna forma, postoje u Porodičnom zakonu Srbije od 2006. godine. U svetu, ali i kod nas, mladi danas kasnije stupaju u brak.

Takođe, građani naše zemlje su, izgleda, promenili stav o predbračnom ugovoru i malo "odstupili" od tradicije i konvencionalnog pojma "ljubavi" i braka. Prema onome kako ste glasali u našoj anketi, skoro 60 odsto vas smatra da je potreba za potpisivanjem ugovora pre braka, radi zaštite imovine - opravdana.

Nepunih 21 odsto naših čitalaca kaže da je ta opcija uvredljiva, dok je oko 19 procenata u dilemi, kada je reč o ovoj temi. Tekuća godina završava tek za dva i po meseca, pa ćemo stoga sagledati situaciju, tačnije statistiku vezanu za brak, iz 2019. godine.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u našoj zemlji je lani sklopljeno 35.570 brakova, što predstavlja pad od 2,1 odsto u odnosu na 2018. Zanimljivo je i to da prosečna starost pri zaključenju braka za mladoženje iznosi 34,5 godina, a za mlade - 31,3 godine.

Na teritoriji naše zemlje, prošle godine je upisano 10.899 razvoda, odnosno 9 odsto više nego 2018. godine. Prosečna starost muža pri razvodu braka iznosi 44,2 godine, a za žene ta cifra iznosi 40,6 godina.

Video: Održano 20. jubilarno kolektivno venčanje

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Za

    16. oktobar 2020 | 12:34

    Nekada bi možda u Srbiji ovo bilo nenormalno, ali kako je došlo vreme da se sve više brakova raspadne pre nego se svatovi otrezne onda i predbračni ugovor postaje poželjan.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>