• 81

Ako ste primili i 2 evra iz inostranstva morate da platite porez! 10 činjenica o jurnjavi Poreske

Trenutno postoje oni koji pokušavaju da saznaju koliki iznos poreza će im biti razrezan, i koliko godina unazad, dok drugi spekulišu da li mogu i dalje da se kockaju sa državom

  • 81
Infuenserka, porez, taksa

Foto: Shutterstock, pixabay

Poreska uprava pozvala je nedavno programere, profesore stranih jezika, grafičke dizajnere, jutjubere, influensere i sve one koji ostvaruju prihode iz inostranstva, da izmire obavezu plaćanja poreza i doprinosa na zarade.

Kako je i sam resorni ministar ukazao, to nije nije ništa novo i da se poreski zakoni nisu menjali godinama, te da svako ko je imao prihode mora da plati porez.

Ipak, to je izazvalo brojna pitanja i polemike, jer su očigledno, mnogii izbegavali tu obavezu.

Zbog toga vlasnik jedne knjigovodstvene agencije Milan Trbojević ističe da mu se u posednja dva dana telefon usijao od poziva. On je zbog toga organizovao i online razgvor u kome smo učestvovali kako bi pokušao da razjasni nekoliko pitanja.

Evo nekoliko najvažnijih činjenica:

- Poreski obveznik dužan da 30 dana nakon ostvarivanja prihoda iz inostranstva podnese poresku prijavu i plati svoje obaveze

- Pet godina unazad Poreska može da vas ganja. Najjednostavnije, to može da uradi sabiranjem vaših prihoda u poslednjih 5 godina i da vam pošalje dopis da objasnite kako ste to zaradili. Morate imati dokaz o tome

- Ukoliko ste utajili porez, bićete kažnjeni s kamatom, na sve prethodne iznose,

- Ali ako se već sada prijavite, izbegavate prekšajnu kaznu i potencijalnu krivičnu odvornost, i eventualno zatvor.

- Ovo se ne odnosi na firme već samo na fizička lica

- Ali se odnosi na uplate preko Pejpala, Vestern juniona, Payoneera i svih sličnih platformi

- Ne postoji poreski minimum

- Dakle, ako ste primili i dva evra iz inostranstva po nekom osnovu, mora da se obračuna porez. Zabluda je da je limit 20.000 ili koliki se već iznos licitira na društevenim mrežama

Porez, obračun, digitron, kalkulator, finansije

Foto: Shutterstock

- To potencijalno znači da može da se oporezuje i refundacija za avio-kartu

- Ljudi sad ne znaju da li treba da plate unazad ili ne treba, i ne znaju da mogu da im se pet godina unazad obračunaju svi porezi i dopriosi - rekao je Trbojević.

Nakon tog perioda dug zastareva. Zbog prekršaja platiće od pet do 150.000 dinara kazne i polovinu iznosa utajenog poreza. Utaja iznad 500.000 dinara povlači i krivičnu odgovornost uz mogućnost zatvorske kazne.

Plaćanje poreza i doprinosa na zarade je inače normalna procedura u svim zemljama sveta, pa tako i u Srbiji.

Poreska uprava ranije je saopštila da je na osnovu podataka o uplatama iz inostranstva i njihovim poređenjem sa podnetim poreskim prijavama o obračunatom i plaćenom porezu i doprinosima na zaradu od fizičkih lica, ustanovila veliko nepoštovanje poreskih propisa.

Ti prihodi se, kako navode iz Poreske uprave, ostvaruju po osnovu pružanja raznih vrsta usluga, a najčešće je reč o razvoju softvera, prevođenju, držanju časova stranih jezika, promocije, grafičkog dizajna.

Nepoštovanje propisa je ustanovljeno i kod fizičkih lica koja prihode ostvaruju na društvenim mrežama kao što su jutjuberi, influenseri, zatim internet klađenja i slično, kao i kod lica koja su izdavala sopstvene nepokretnosti do 30 dana, tzv. stan na dan.

Video: Sve što niste znali o platnim karticama

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kalimero

    16. oktobar 2020 | 15:50

    Te mlade ljude, koji bi inace sedeli kuci jer u Srbiji ne mogu da nadju posao, treba NAGRADITI sto svojim znanjem I sposobnoscu zaradjuju novac I UNOSE ga U SRBIJU. Nisu na teretu svojim roditeljima i novac trose u Srbiji na vec oporezovane proizvode I usluge. Sto im drzava ne obezbedi radna mesta I pristojnu platu?? Vec samo brine koliko ce da uzme... sramota!!!

  • Mare

    16. oktobar 2020 | 12:26

    Cek cek cek... Ja kad saljem iz inostranstva na western union vec platim toj drzavi porez! Zasto da placaju i moji u Srbiji? Ja mislim da ne moze isti novac po zakonu dva puta da se oporezuje. Ako gresim neka me ispravi neko

  • Mojo

    16. oktobar 2020 | 15:59

    Nadam se da ćete mi objaviti komentar, jer želim da pomognem mlađima koji pokušavaju da zarade nešto preko interneta, a znam koliko je to teško. Za manje od 200 evra možete osnovati firmu u Bugarskoj, sve se završava za manje od sat vremena. Poslujete onlajn iz Srbije bez problema. Bugarska nema porez na dobit, niti porez na IT usluge. Svakih par meseci skoknete do Bugarske (Vidin je najbliži) na bankomatu podignete keš i vratite se u Srbiju. Isplati se čak i za manje cifre.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>