• 0

Mladi i glupi investitori krivi što su akcije ovako skupe na berzi, tvrdi poznati broker

Tržišta će biti u padu i pored akcija američke centralne banke

  • 0
Biznismen, telefon, grafikon, berza Foto: Shutterstock

Američka centralna banka "ne može da spasi berzu" od neuspeha totalne noćne more koji su pokretali milenijalci.

- Kupovina koja se odvijala u avgustu i septembru desetogodišnji je fenomen kakav nikada nismo videli među milenijalcima i preuzimanje rizika među ljudima koji ne žele da poseduju obveznice i žele da poseduju precenjeni američki kvalitet preduzeća, rekordnih je razmera - kaže Cole Smead, predsednik u Smead kapitalu.

On dalje tvrdi, da su za trenutno kretanje na svetskom tržištu kapitala i sulude valuacije krivi "mladi i glupi" investitori.

Trenutno, naime, investitori plaćaju premiju od 22 puta buduće zarade kako bi kupili akcije iz sistema indeksa S&Pb 500. To je čak 50 posto veća valuacija u odnosu na desetogodišnji prosek.

Upavo je veliki deo tržišnog skoka koji je američku referentnu vrednost s teritorije korekcije doveo do najvišeg nivoa ovog meseca bio je podstaknut tehnološkim deonicama i bikovskim tržištem opcija.

Dodao je da su trenutne procene primer "neuspeha na berzi" koji su po prvi put pokrenuli milenijalci koji špekulišu na berzi. Smead predviđa da bi tržišta mogla da budu u padu, jer uprkos monetarnoj politici koja drži na životu kreditna tržišta, Federalne rezerve "ne mogu da spasu tržište deonica".

- Kupuju call opcije koje ističu za dve nedelje. Bilo je (500 milijardi USD) takvih transakcija koje su mali kupci u maloprodaji kupili uza četiri nedelje - rekao je Smead.

Opcija poziva je ugovor između kupca i prodavca o razmeni vrednosnog papira, u ovom slučaju deonice, po dogovorenoj ceni.

Sugerisao je da je štetna i spremnost bogatih investitora i baby boom generacije da "indeks dovedu do greške" i preplate poznate američke kompanije kao što su Costco i Microsoft.

- Microsoft je predivna kompanija, ali trgovati na nivoima od 40 puta većom zaradom postoji 0% šanse da to u narednih deset godina proizvede bogatstvo koje će zadovoljiti njegove potrebe -

Video: Premijerka Srbije posetila njujoršku berzu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>