• 0
 ≫ 

Ovako je Hitler uživao na brodu: Sada bi njegov bar sa stolicama mogao da vredi 250.000 USD

 ≫ 

Set se trenutno ceni na 75.000 dolara, a aukcija se odvija preko firme "Alexander Historical Auctions"

  • 0
Bar adolfa hitlera Foto: Profimedia

Firma "Alexander Historical Auctions" stavila je na aukcijsku prodaju verovatno jednu od najfascinantnijih dragocenosti iz života Adolfa Hitlera, a to je komplet koji čini bar sa pet barskih stolica. Ovaj set se nalazio na njegovom brodu "Aviso Grille".

Bar i stolice ostali su netaknuti u kući i štali u ruralnom Merilendu sedamdeset godina, a zadržao ih je sin originalnog kupca, koji je bar instalirao u podrumu svog doma. Kao što možemo da vidimo na slici, bar podseća na globus, odnosno asocira na svet koji je Hitler želeo da pokori.

Uklonjeni su neki delovi sa broda, kao što su sudopera i slavina od mesinga, urađeni u artdeko stilu. Obe "hemisfere" su obložene tkaninom, koja nije originalna, ali je identična kao ona koja se vidi na fotografijama s broda. Kupac je iznutra postavio svetlo, koje se može ukloniti.

Cena ide do 250.000 USD

Jedna stolica je očuvana u potpuno originalnom izdanju, dok su četiri stolice pažljivo očišćene i tapacirane materijalom koji je sličan prvobitnom. Kupac je ugradio police i ormariće, kojih inače nije bilo, pri čemu je zadnji deo šanka blago oštećen. Čitav bar je sada visine skoro 2 metra, a ima skoro 2,5 m u širini.

Barmen pristupa baru kroz mala vrata, ugrađena nisko sa obe strane. Nekadašnja Hitlerova imovina prodaje se uz overeno pismo o poreklu vlasnika, koje opisuje okolnosti te kupovine. Šank sa stolicama može se pogledati samo na određenoj lokaciji - u Merilendu, i po dogovoru.

Kupac ga mora preuzeti maksimum 10 dana nakon zaključene prodaje, o trošku kupca, ili će biti premešten od strane prodavca. Onaj ko plati trenutno procenjenih 75.000 dolara (a cifra može ići do 250.000 USD), može da izabere na koji način će preneti komplet na svoj posed.

Hitler je, inače, svoj brod koji je nazivao "Baltički beli labud", posećivao bar 3, 4 puta nedeljno, a na njemu se uglavnom okupljala nacistička administracija i vojska. Prema rečima kapetana broda, Hitler se snažno protivio tome da ljudi na brodu mnogo piju, pa im je često držao "lekcije" o umerenosti.

Od avgusta 1941. do marta 1942, ova jahta je služila kao glavni brod komandanta pomorskih snaga sa sedištem u okupiranoj Norveškoj. Britanske snage zaplenile su "Aviso Grille" kao ratnu odštetu 1945. godine, kasnije je prvo prodata kanadskom biznismenu, a zatim preprodata libanskom investitoru koji je provizorno imao nagodbu da je proda egipatskom kralju Faruku.

Video: Šampionski NBA prsten Kobija Brajanta izlazi na aukciju

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>