• 7

Da li vas ovaj podatak iznenađuje? 70 odsto kupaca nikada nije kupilo automobil od žene

Rezultat istraživanja možda i ne čudi mnoge, jer u društvu vladaju brojne predrasude o ženama kao vozačima i poznavaocima automobila

  • 7
žena vozač, auto, kola

Foto: Unsplash

Da li su žene lošiji vozači? Da li se teže snalaze u prostoru? Da li manje vode računa o svojim kolima? Često slušamo odgovore na ova pitanja, a kakvo zaista mišljenje imaju kupci vozila o ženama kao vozačima i prodavcima, možda najbolje objašnjava rezultat nedavno sprovedenog istraživanja.

Naime, skoro 70 odsto (tačnije 68%) kupaca automobila nikada nije kupilo svoje novo vozilo od žene. Istraživanje je utemeljeno na rodnoj podeli u trgovini, a obuhvatilo je 3.000 kupaca. "Car Dealer" magazin navodi da iako 90 odsto njih ne mari za to od koga kupuje automobil, ipak ih je samo 32% kupilo vozilo od žene.

Dalje, 29 procenata ženskih ispitanika veruje da je industrija maloprodaje automobila u osnovi seksistička, u poređenju sa 13 procenata muškaraca. Kupci su ukazali i na tendenciju zaposlenih da se obraćaju muškarcima kada par zajedno uđe u prostoriju, kao i na specifičan stav muških radnika.

Džejms Begot, osnivač pomenutog magazina, kaže: "Nažalost, u trgovini motornim vozilima i dalje uglavnom rade muškarci, posebno u prvim redovima prodaje".

- Ovi rezultati pokazuju da je ono što smo mislili - tačno. Malo ljudi kupuje automobile od žena, a industrija mora učiniti mnogo više kako bi  se to promenilo - Rejčel Prašer, generalni direktor kompanije "Haymarket Automotive".

Ona ukazuje i na činjenicu da su neki prodavci skloni da ženama prodaju auto po višoj ceni, nego što bi muškarcu, jer polaze od toga da se žene ne razumeju u kola. Samo 19 odsto ispitanika je reklo kako veruje da su oba pola jednako zastupljena u prodajnim salonima, dok 87% navodi da žene u tom segmentu treba više podsticati.

Dakš Gupta, CEO kompanije "Marshall Motor Holdings", kaže da je njegov cilj da do 2030. godine 30 odsto liderskih pozicija u preduzeću zauzimaju žene. Kaže da to nije samo zbog "ispravljanja nepravde", već postoje "stvarne opipljive koristi" po njihovo poslovanje.

Video: Deset atipičnih zanimanja za žene: Od kamiondžijke do detektivke

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jelena

    17. oktobar 2020 | 17:28

    Malo je uvredljivo kad se tako priča o ženama vozačima ali nažalost, ima u tome i istine. Mada, ne mora da znači da su svi muškarci bolji vozači i da svi brinu o autu više nego žene. Sve je to individualno. Prodala sam svoj auto početkom ove godine u nameri da kupim nešto mlađe i bolje. Nažalost, korona me je omela, pa to nisam uradila, tako da sad po potrebi uzmem auto svog muža, ili kad je on na putu, iznajmim kod autorent-a. Ali, to sada nije važno. Čovek koji je kupio moj auto kaže da je prezadovoljan, da sam ga dobro čuvala i da auto prede k'o maca, a troši k'o upaljač. Ne hvalim se, ali znam ponešto o održavanju auta, a što ne znam, pitam muža. U svakom slučaju, brinem o njemu verovatno bolje od mnogih muškaraca. Zato ne volim da čujem takve komentare, kako žene uništavaju automobile i ne znaju da voze. Možda je nekada davno i bilo tako, jer su retke bile one koje su uopšte vozile. Danas više nije tako.

  • sova

    17. oktobar 2020 | 16:04

    Kao kada neko prodaje auto kaze :"Vozila ga žena" to je neka garancija. Ma bežite od tih kola, jer ga one voze dok ne stane, ne provjeravaju ulje, kočionu tečnost itd itd.

  • Licemerka

    17. oktobar 2020 | 15:07

    Ja sam u onih 30%. I prodala auto i kupac mi "oženjeni švaler" iz Pančeva...😂

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>