• 8

Najgori ekonomski trenutak u modernoj istoriji: Deficit u budžetu SAD premašio 3 biliona dolara

Ovaj deficit je više nego duplo veći od onog tokom krize 2009. Ujedno čini 15,2 odsto BDP-a, što je najveći procenat od Drugog svetskog rata

  • 8
novac, dolari

Foto: Unsplash

Zbog masovnog izdvajanja sredstava iz budžeta i slabije naplate poreza, deficit u Sjedinjenim Američkim Državama je ove godine dostigao rekordnih 3,1 bilion dolara, što je tri puta više nego 2019. godine.

Ovaj deficit je više nego duplo veći od onog tokom krize 2009, koji je iznosio 1,4 biliona dolara. On ujedno čini 15,2 odsto BDP-a, što je najveći procenat od Drugog svetskog rata.

Projekcija za ovogodišnji deficit bila je do hiljadu milijardi (1 bilion) dolara, ali zbog virusa, zatvaranja ekonomije, velikih izdvajanja iz budžeta za pomoć građanima i pada poreskih prihoda, on je višestruko veći.

Tokom ove godine, prihodi su opali za 1,2 odsto, a trošenje iz budžeta povećano je 47,3 odsto, odnosno za 6,55 hiljada milijardi dolara - od čega je najveći deo otišao na pomoć firmama i onima koji su ostali bez posla.

Oko 22 miliona Amerikanaca je izgubilo posao u martu i aprilu kada je ekonomija stala zbog pandemije. Milioni ljudi su i dalje u neizvesnoj situaciji i očekuju pomoć vlade.

Međutim, dogovor o isplati federalne pomoći nezaposlenima između Kongresa i Bele kuće nije postignut od kraja jula, kada je poslednja tranša pomoći isplaćena.

Video: Šef DFC u Beogradu: Došli smo ovde da ostanemo

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Paja

    17. oktobar 2020 | 16:32

    Jadni Ameri. Ne mogu više u Aziji i širom sveta da ''šire demokratiju u nezavisnim državama'' i iz tih zemalja da crpe sirovinu za badava koja im je potrebna, isprečili se Rusi i Kinezi. Put belog praha iz Azije i Bliskog istoka presekao Erdogan, tako da ''Alkapone'' nema šta da pere na Seišelima, u Barseloni, Parizu itd a i tim bankama se bliži stečaj. Po svemu sudeći moraće da uđu u neki veći ratni sukob uskoro, za godinu - dve ako im se BDP ne stabilizuje. U svakom slučaju velika opasnost od ranjene zveri preti celom čovečanstvu, ipak su oni jedna velika i jaka vojna sila.

  • milijarde

    17. oktobar 2020 | 16:48

    milijarde su kod nas u americi su bilioni

  • DRagutin

    18. oktobar 2020 | 07:45

    Dokle god oni nemaju akcizu na gorivo ne sekiram se ja za njih! Znači da još uvek imaju raznih mehanizama da drže svoju ekonomiju pod kontrolom... a kada budu uveli akcizu na gorivo e onda ćemo znati da su ekonomski pri izdisaju.... Ameri imaju možda jedan od najjačih socijalnih programa u svetu i to ih košta puno jer se masovno to iskorištava od strane ne radnika koji nemilosrdno isisavaju budžet...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>