• 2
 ≫ 

100.000 radnika više neće naći posao. Nafta je pojela svaku šansu

 ≫ 

Čak i ako preusmere poslovanje, pitanje je ima li iko novca sada za to

  • 2
Nafta, naftna platforma, bušotina, rafinerija Foto: Shutterstock

U američkoj industriji istraživanja i proizvodnje nafte između marta i avgusta ove godine izgubljeno je više od 100.000 radnih mesta, uglavnom kao rezultat pandemije. Još 35.000 radnih mesta je otišlo zbog drugih faktora.

Ali tu nije kraj lošim vestima. Većina ovih poslova neće se vratiti bar do polovine sledeće godine. Neki su nestali možda i zauvek.

Ovo su najvažniji delovi Dilojitovog izveštaja objavljenog ranije ovog meseca. Gubitak posla ili njegov tempo, najbrži ikada - ne čudi. Efekat pandemije na industriju bio je brz i poražavajući, a samo je proizvodnja nafte u Teksasu opala za 13 procenata samo u tri meseca. Poređenja radi, tokom poslednje cenovne krize, proizvodnja nafte u državi opala je za 13,7 odsto tokom 18 meseci.

Tako brzo smanjivanje aktivnosti rezultiralo je jednako brzim gubitkom radnih mesta, a sve veći broj bankrota takođe je doprineo gubitku radnih mesta.

Ono što je drugačije ovog puta je to što se mnogi od ovih poslova uopšte neće vratiti.

- Naša statistička analiza o zapošljavanju i tržišnim podacima sugeriše da se čak 70% radnih mesta izgubljenih tokom pandemije možda neće biti potrebna do kraja 2021. godine - napisali su analitičari u svom izveštaju. Problem je u tome što malo ko očekuje da će 2021. posao da funkcioniše kao i obično.

Gotovo dve godine je dug period za svakog pojedinca, posebno za one koji su zaposleni u cikličnoj industriji poput nafte i gasa. Neki će posao naći u drugim industrijama, možda u obnovljivim izvorima energije... Ipak, neki od tih više od sto hiljada otpuštenih radnika mogu se pridružiti milionima trajno nezaposlenih Amerikanaca.

Moraće da traže posao negde drugde 

Šansa za njih mogla bi da bude i u prekvalifikacijama. Evropske velike naftne kompanije sve više postaju zelene. To zahteva promenu veština i shodno tome, prekvalifikacije zaposlenih. Iako njihovi američki kolege nisu toliko važni na zelenoj agendi, američka naftna industrija takođe se menja, iz ekonomskih, ako ne i političkih razloga. Dakle, američki proizvođači nafte postaju digitalni, a to takođe zahteva novu vrstu radne snage.

U međuvremenu, radnici bi trebalo da se pobrinu za sticanje novih veština koje su im potrebne da bi poboljšali svoje šanse za ponovno zapošljavanje u industriji nafte i gasa.

Naravno, sve ovo znači preusmeravanje posla na šire područje energetike. Drugim rečima, izveštaj Dilojta poziva američke proizvođače nafte i gasa da slede vodeću ulogu evropskog biznisa i u potpunosti se transformišu. Čini se da je ovo bolje i za kompanije i za radnu snagu.

Međutim, malo koja od ovih kompanija trenutno ima finansijska sredstva da izvrši tako radikalnu promenu.

Video: Tankeri plutaju puni nafte koju niko neće

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Monte

    18. oktobar 2020 | 20:22

    Napraviće oni negde rat i očas posla zaposliti sve koji tamo ne rade.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>