• 5
 ≫ 

Tabaković: Prvi put sam nezadovoljna zbog ocene MMF-a

 ≫ 

Zaključno sa septembrom strani investitori već uložili 1,8 milijardi evra

  • 5
Novac, pare dinari

Foto: Shutterstock

Stabilnost dinara više nikoga ne brine, a što je najvažnije ni strane investitore koji ulažu novac u Srbiju, izjavila je danas guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabakovic.

Guvernerka NBS je za RTS rekla da je prvi put nezadovoljna projekcijom rasta od -1,5 odsto koji je za našu zemlju dao MMF.

- NBS je izašla i to sa konzervativnom procenom rasta od -1 odsto. Naši podaci su dostupni MMF-u u svakom trenutku i verodostojni su. Međutim, MMF je rekao da ne može da ide mimo procena svoje institucije. Činjenice kojima raspolaže NBS o oporavku privrede nije projekcija već stanje sa kojima raspolažemo i mi i oni - rekla je guvernerka.

Mnogi su sumnjali da će se aranžman sa MMF-om održati a sada smo na kraju drugog savetodavnog aranžmana, navela je Tabaković i podsetila da je zbog jedinstvene fiskalne politike i saradnje svih institucija na tom polju dobila naziv "čuvarkuća".

- Trošiti koliko zaraduješ je jedinstvena i usaglašena finansijska politika svih institucija a pre svega Vlade i NBS-a. Zbog toga stabilan dinar više nikoga ne brine a što je najvažnije ni investitore koji ovde ulažu novac - naglasila je Tabaković.

Guvernerka je rekla da su zaključno sa septembrom strani investitori već uložili 1,8 milijardi evra, a projekcija je da će do kraja godine to biti i 2,3 milijarde.

Kada je reč o spoljnom dugu on neće preći 59 odsto, istakla je guvernerka, naglasivši da se vodi računa i o dugu i o stabilnosti dinara kao i o investitorima.

Govoreći o nenaplativim kreditima, Tabaković je rekla da je naša zemlja među najboljim jer ima samo oko 3,5 odsto problematičnih kredita.

Video: Zanimljive činjenice koje niste znali o bankomatima

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>