• 0

Poznato ko preuzima Meggleov biznis i šta će biti sa radnicima

Zadržaće većinu zaposlenih

  • 0
jogurt, mleko, pavlaka, mlečni proizvodi Foto: Shutterstock

Meggle je ukupno izdvojio osam miliona kuna za otpremnine radnicima koje su 25  odsto iznad zakonske obaveze.

U osečkoj mlekari proizvodnja će se ipak nastaviti i posle 1. januara 2021. Meggle i grupacija Fortenova postigli su dogovor, proizvodne pogone će nakon odlaska nemačke korporacije iz Hrvatske preuzeti Belje plus.

Obe strane ne žele još zvanično da potvrde tu informaciju, ali kako piše Poslovni dnevnik, dogovaraju se poslednje "finese". Koliko je vredna transakcija preuzimanja Meggleove proizvodnje, naravno, poslovna je tajna, a prema dostupnim informacijama Belje je spremno da nastavi saradnju sa svim postojećim kooperantima Megglea, a reč je o 282 mlekara, te namerava da zadrži najveći deo zaposlenih, odnosno 70 odsto od postojećih 160.

Njima će pre odlaska Meggle isplatiti otpremnine i plate za njihov rad. Sindikati su otpremninama koje plaća dosadašnji poslodavac zadovoljni jer su one 25 posto iznad zakonske obaveze. Vlasnik je za otpremnine, prema dostupnim podacima, osigurao osam miliona kuna.

Time bi, posle četiri meseca od objave odluke da gasi proizvodnju u Hrvatskoj, farmeri od kojih Meggle otkupljuje sirovo mleko i zaposlenici konačno trebalo da odahnu. Meggle će, kako je uprava u Hrvatskoj već komunicirala, na ovom području Evrope proizvodnju razvijati u BiH i Srbiji, gde već ima pogone, no u Hrvatskoj, kako se ispostavilo, proizvodnja za kompaniju, nikako nije bila ekonomski isplativa.

Kako je za Telegraf Biznis rečeno iz kompanije Meggle Srbija, Meggle ne seli proizvodnju iz Hrvatske u Srbiju, kako se u jednom trenutku spekulisalo. Umesto toga, kompanija će nastaviti sa svojim dosadašnjim planovima koje je usvojila za našu zemlju, a koji se ne tiču kompanije u Hrvatskoj i njenog gašenja.

Video: Znate li šta zapravo znače datumi na namirnicama?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>