• 6
 ≫ 

Ista kuća, isti kvart, ali druga rata za kredit: Afroamerikanci plaćaju mnogo više nego belci

 ≫ 

Taj trošak se odnosi na kamate, osiguranje, hipoteke i porez, i onemogućava pravovremenu i adekvatnu štednju za penziju

  • 6
dolar

Foto: Unsplash

Šaroliko stanovništvo u SAD, koje čine sve rase i nacije, samo je naizgled "obavijeno" demokratijom, i to je nešto na šta Afroamerkanci apeluju godinama: pravda postoji samo u teoriji.

Ljudi tamnije boje kože generalno i dalje žive lošije, u odnosu na belce, na vodećim pozicijama u velikim kompanijama - više je onih drugih, a takođe postoji i jaz u platama. Dakle, ne samo da žene zarađuju manje od muškaraca za isti posao, već i Afroamerikanke zarađuju manje od belkinja.

Aktuelna korona kriza je dodatno produbila postojeći jaz i razlike učinila "vidljivijim", a najnovija studija kaže da Afroamerikanci, vlasnici nekretnina, u proseku plaćaju 13.464 dolara više tokom trajanja isplate stambenog kredita, u odnosu na belce.

Taj trošak se odnosi na kamate, osiguranje, hipoteke i porez. On ujedno dodatno šteti sposobnosti Afroamerikanaca da štede za penziju, ali i da obezbede svojim naslednicima uslove za studiranje, budući da je koledž jedna od glavnih investicija u Americi.

Navodno, najveći razlog za ovaj jaz su cene zasnovane na riziku, pronađene u većini hipoteka u SAD, što afroameričke zajmoprimce stavlja u nepovoljan položaj jer imaju tendenciju da manje uplaćuju sredstva i imaju niže kreditne rezultate, rekli su autori izveštaja.

Studija namerno nije kontrolisala faktore kao što su razlike u prihodima, kako bi pokazala poteškoće sa kojima se pripadnici ove rase suočavaju zbog svojih "istorijskih neprilika".

Video: Šef DFC u Beogradu: Došli smo ovde da ostanemo

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boba

    20. oktobar 2020 | 10:00

    Je li to ta ista demokratska Amerika, koja u krvi ruši vlade širom sveta, jer nisu po meri njihove demokratije? U prevodu, ne igraju kako oni sviraju. Zlikovci i zločinci na čelu sa demokratama.

  • Boban

    20. oktobar 2020 | 09:12

    To je ta čuvena američka sliboda i demokratija.

  • DRagutin

    21. oktobar 2020 | 16:08

    Pisao sam ali vidim da komentar na ovu temu nije objavljen pa evo kako funkcioniše u Americi što se tiče kredita i svega! Znači prvo da razjasnimo nema tu ko je beo, žut, crven, crn itd po boji kože nego se gleda "credit cards and credit history " a to se pravi tako što redovno plaćaš svoje obaveze i naravno da imaš redovna primanja i doboljna primanja za taj kredit što želiš da uzmeš! I onda se na osnovu toga odredjuje kamata za mušteriju , u prevodu što si rizičniji kamata je veća! A crnci su veoma lenj, izuzetno lenj narod i zato i imaju problema sa bankama jer neće da rade i onda su im uslovi za kredit naravno mnogo nepovoljniji nego drugima!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>