• 5
 ≫ 

"Rekao sam da časte goste na račun kuće i da zatvore. Jedan konobar se rasplakao…"

 ≫ 

Iz Udruženja ugostitelja kažu kako će bez nove pomoći države doći do velikog broja gašenja kafića i restorana

  • 5
Gde sve možemo da očekujemo poskupljenje?

Foto: Pixabay

Prošlo je nedelju dana od uvođenja novih epidemioloških mera u Hrvatskoj. Pad prometa u kafićima i restoranima sve je veći, a posećenost je i do 80 odsto manja, piše RTL.

Ceh ugostitelja je svestan, mere moraju da se poštuju zbog zdravlja svih, ali poručuju: ako se ovako nastavi mi nećemo preživeti. Kako gledaju na mogući lockdown?

Posle uvođenja novih epidemiološkim mera u kafićima, vlasnik i korona redar u svom lokalu, jedno jutro je umalo stavio ključ u bravu posle 30 godina.

- Konkretno sam im rekao da posluže sve goste i da ih počaste na račun kuće i da zatvore. Jedan konobar se rasplakao i zamolio, evo knedla mi je u grlu dok pričam i zamolio me da ostanemo 30 dana i da se prilagodimo svim merama - rekao je Franz Letica, ugostitelj iz Zagreba.

Čaša mu ovih dana nije do pola puna. Među onima je kojima je promet drastično pao.

- Nema posla, nema prometa, lokal je prazan, otpustio sam dvoje ljudi u međuvremenu - izjavio je Letica.

No, uz ugostitelje je stao pre dva dana gradonačelnik Bandić. Grad nastavlja s podrškom, smanjenjem plaćanja zakupnina, režija kao i ukidanjem plaćanja naknade za terase.

Zagreb, Markov trg, Hrvatska

Foto: Shutterstock

- To će biti najmanje do kraja godine, ako ne daj Bog bude potrebno i dalje, čuvaćemo naše ugostitelje i preduzetnike - rekao je Milan Bandić, gradonačelnik grada Zagreba.

Nešto optimističnija slika na terasi i unutar splitskog restorana, ali na mesečnom nivou daleko je to od prošlogodišnjih cifri. Iz Ceha ugostitelja kažu kako će bez nove pomoći države doći do velikog broja gašenja kafića i restorana.

- Vrlo teško se može izdržati na ovaj način. Ako bude rastao broj pozitivnih, možemo očekivati zatvaranje, a bez pomoći države onda nisu dovoljne poreske mere nego i besprovatna sredstva - rekao je Joso Smojić iz ceha ugostitelja i turističkih delatnika HOK-a.

Novi lockdown u ovim trenucima nije opcija, to je poručio i premijer Andrej Plenković.

Ugostitelji bi danas trebalo da imaju sastanak s gradonačelnikom Bandićem o Adventu i epidemiološkim merama u kafićima u Zagrebu. Prema nezvaničnim  informacijama, do kraja nedelje moglo bi da dođe i do dogovora s ministarstvima privrede i rada o traženom smanjenju PDV-a.

Video: Krizni štab doneo novu odluku: Kafići i restorani mogu da rade samo do 23 časa, imali baštu ili ne

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DaNe

    20. oktobar 2020 | 11:33

    Razumem da su radnici u materijalnim problemima, ali 30 god biti vlasnik restorana i nemaš ušteđeno za "crne dane", kao i pevači... A pre samo godinu dana su se hvalili preskupim vilama, stančugama, kolima skupljim od 100000 eu, jahtama, tašnama od 10000 eu... O čemu se radi? Mnogi (privatnici, estrada...) kukaju da bi dobili pomoć, radnicima jeste teško.

  • Пфк

    20. oktobar 2020 | 10:53

    Док не изађе народ на улице и не растера ову багру ове ствари ће се и даље дешавати!

  • Veki

    20. oktobar 2020 | 10:31

    I mi honorarci smo pukli ,nema posla ,gradjani petog reda,nemamo naknadu za nista.ni posla ni para

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>