• 0

Šta znaju što svet ne zna: Mađari obrću milijarde preko zdravstvenog sektora

Međunarodna tržišta svake godine pokazuju sve više interesovanja za razvoj mađarske zdravstvene zaštite

  • 0
doktor, lekar

Foto: Unsplash

U Mađarskoj je uspostavljen zdravstveni sektor pre više od 100 godina i prepoznatljiv je širom sveta. Za njegov ugled zaslužni su preduzetnici koji su poslovali u prvim decenijama prošlog veka, a među njima se nalazio i Gedeon Rihter.

Bio je jedan od prvih ljudi na svetu koji je uspešno proizvodio farmaceutske proizvode u industrijskim razmerama. Njegov prestiž ojačali su patentirani lekovi poznati širom Evrope i sveta, kao što je dezinficijens Hiperol koji se pokazao korisnim u Prvom svetskom ratu i antipiretički lek Kalmopirin.

Među mađarskim medicinskim istraživačima, Albert Sent Đerđi je dobitnik Nobelove nagrade za otkrivanje vitamina C, dok je Georg von Bekesy dobio Nobelovu nagradu za istraživanje funkcije slušnog aparata.

Zdravstvena industrija obuhvata mnoga područja među kojima su farmaceutska industrija, proizvodnja medicinskih uređaja i opreme, industrija biljnih lekova, biotehnologija, genetika i bionika. Značajni pomaci poslednjih godina uključuju skoro svaki sektor na polju informatičke zdravstvene zaštite.

Od 2017. godine i ovaj sektor uživa podršku Strategije razvoja digitalne zdravstvene zaštite.

Međunarodna tržišta svake godine pokazuju sve više interesovanja za razvoj mađarske zdravstvene zaštite. Izvoz u ovom segmentu povećao se za 65 odsto između 2012. i 2019. godine. Mađarske kompanije su u 2019. godini izvezle više od 1,5 milijardi evra medicinskih uređaja.

Četvrtina od toga prodata je na tržištima van EU i ovaj segment čini 9 procenata izvoza Mađarske izvan Unije. Prema poslednjim podacima, farmaceutska industrija pozicionirana je na 18. mestu u svetu kada je reč o izvozu i čini 6 procenata ukupnog mađarskog BDP-a, od čega je 85 procenata izvoz.

Suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni od 27 miliona evra po zaposlenom prevazilazi i industriju motornih vozila, koja je takođe u dominantnom položaju. Farmaceutska industrija je najinovativniji proizvodni sektor. Kompanije podnose više od 40 novih patentnih prijava i više od 160 novih tržišnih dozvola godišnje.

Potencijal u prodaji medicinskih proizvoda pokazao se i tokom pandemije kovid-19 i prema sadašnjoj statistici domaći proizvođači će imati rast sa 18 na 50 odsto. Zdravstveni turizam čini sve veći udeo u okviru zdravstvene industrije. Građani drugih zemalja su zainteresovani za stomatološke usluge i estetsku hirurgiju.

Video: Vučić: Pored minimalca i penzija, skočiće i plate u javnom sektoru

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>