• 1

Bankama preti kriza zbog "zombi firmi"? Talas bankrota kreće od 2021. godine

Prema procenama Dojče banke, broj bankrota bi mogao porasti za više od 35 odsto, odnosno više od 6.000 slučajeva u prvom kvartalu iduće godine

  • 1
firma

Foto: Unsplash

Nemački ekonomista Rajnt Grop, predsednik Instituta za ekonomske nauke Hale, upozorava da Nemačka iz korona krize upada u finansijsku krizu zbog više hiljada nesolventnih firmi.

- Moramo se pripremiti za novu bankarsku krizu - rekao je Grop za list "Bild".

Razlog za ovu negativnu prognozu je privremeno stavljanje van snage obaveze podnošenja zahteva za nesolventnost kompanija koje su u finansijskim problemima. Merama vlade tokom korona krize, prema njegovim rečima, nastalo je više hiljada "zombi" firmi, koje su odavno nesolventne, ali i dalje to nisu prijavile.

- Čim privremeno stavljanje van snage obaveze prijavljivanja nesolventnosti krajem godine bude prestalo da važi, moramo se pripremiti za talas stečaja. To će za banke biti ogroman problem. Moramo poći od toga da će do 25 odsto svih kredita pravnih lica biti u opasnosti i neće moći biti vraćeno - smatra Grop.

Ako do toga dođe, kaže, preti i da neke banke odu u stečaj. Zbog toga traži da politika sada poveća pritisak na banke da povećaju sopstveni kapital i budu otpornije na krize. I Dojče bank računa najkasnije krajem godine sa jasnim rastom stečaja firmi u Nemačkoj.

Prema procenama te banke, broj bankrota bi mogao porasti za više od 35 odsto, odnosno više od 6.000 slučajeva u prvom kvartalu iduće godine.

Video: Deset atipičnih zanimanja za žene: Od kamiondžijke do detektivke

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DRagutin

    21. oktobar 2020 | 03:27

    Šta ćeš, mi smo imuni na tu krizu... A i svakako nismo u EU... Kada se tamo sprema bankrot 35% banaka, pa šta će biti kod nas onda? Znači strašno...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>