• 1

Izbori se bliže, a ekonomisti tvrde: Ako on pobedi, ubiće dolar

Demokratski izbori možda će kratkoročno biti dobri za berzu, ali "dolar će biti ubijen"

  • 1
novac, dolari

Foto: Unsplash

Kako tržišta počinju da reaguju na američku predsedničku trku, čini se da na pobedu Bajdena gledaju kao na pozitivu za berzu, što zapravo nema smisla, kaže ekonomista Piter Šif.

Ukoliko pobedi Demokratska stranka, to je najbolji scenario za Banku Amerike, i berze, s ovim ishodom, sigurno bi došlo do povećanja poreza na dobit. Ništa od toga ne bi bilo dobro za ekonomiju, ali razlog zbog kojeg bi centralnoj banci to odgovaralo jeste što bi to verovatno značilo najviše fiskalnih podsticaja, smatra Šif.

- Ono što mi želimo jeste da ista stranka kontroliše Kongres. A pošto republikanci nikako neće dobiti kuću, jedini način da imamo čistu plovidbu, bez zastoja, da najveći broj podsticaja prođe kroz Kongres jeste "demokratski zamah" -

On nastavlja: ​​„I tako, iako će demokrate povećati porez, ovo je i dalje dobro za berzu. Fed i stimulans prevladavaju nad zaradom. Zarada je sekundarna. Glavna igra je stimulans. Federalne rezerve su te koje sviraju muziku po kojoj svi na Volstritu plešu".

Šif ukazuje da je sada jasnije da je procvat berze veštački. Saglasan je da bi demokratski scenario pomeranja mogao biti dobar za berzu, barem kratkoročno, ali kaže da je to najgori mogući ishod za Ameriku i za dolar.

- Dolar će biti ubijen. Sav taj podsticaj, svi deficiti koji će biti rezultat zastoja... -

Prema rečima ovog ekonomiste, "u meri u kojoj podeljena vlada minimalizuje štetu, to je jedino pozitivno"

Video: Tramp se oporavio od korone, pa zamešao kukovima ispred pristalica

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>