• 0

Ovo je dodatni paket mera za spas hrvatske privrede: 370 € po radniku, kraće radno vreme 70 odsto

"Ako neko ne radi, nema pravo na mere", izričit je Plenković

  • 0
Prevara, novac, evri, Hrvatska

Foto-ilustracija: Shutterstock, Pixabay

Prevara, novac, evri, Hrvatska

Foto-ilustracija: Shutterstock, Pixabay

Premijer Andrej Plenković predstavio je dodani paket mera za podršku privredi u aktuelnoj epidemiološkoj situaciji, koji bi trebalo da zadrži nisku stopu nezaposlenosti, likvidnost preduzeća i obezbedi manji pad od predviđanja za ovu godinu.

Plenković je na konferenciji za novinare naveo da je prva mera skraćivanje radnog vremena za 70 odsto, do sada je smanjenje bilo 50 odsto, a maksimalna finansijska podrška mesečno po radniku iznosiće 2.800 kuna (oko 370 evra).

Precizirao je da to znači da u sedmici koja ima pet radnih dana, prema najnovijim merama, zaposleni može da radi dan i po, dok će država nadoknaditi preostala tri i po radna dana.

Druga, kako je kazao, najbitnija mera je uvođenje nivoa podrške u skladu sa padom prometa. Tako je podrška od 2.000 kn (260 evra) predviđena za pad prometa od najmanje 40 posto, 4.000 kn (530) po radniku za pad prometa od 60 posto, pa na više.

Pritom će, dodao je, korisnici podrške biti oslobođeni plaćanja doprinosa. Dodatne mere se odnosi na period od tri meseca - oktobar, novembar i decembar.

- To je trošak od 300 do 350 miliona kuna, a osnovni cilj je očuvanje radnih mesta - rekao je Plenković i dodao da je novi paket mera iskonsultovan sa svim relevantnim faktorima sindikatima i Hrvatskim udruženjem poslodavaca (HUP).

Odgovarajući na pitanje novinara ko će to da finansira, Plenković je rekao da je vlada pronašla način u budžetu u kojem, tvrdi, ima dovoljno sredstava.

PLENKOVIC PUCNJAVA Izjava Markov trg, hrvatska policija

Foto: Tanjug/HINA/Edvard Susak

Na pitanje šta će biti sa otpuštanjima zaposlenih, Plenković je rekao da po tom pitanju ima različitih stavova, a da je dogovor da im sindikati i HUP dostave smernice za koje, kaže, očekuju da će biti pravedne.

- Imamo nekih nesuglasica, ali generalno je stav da radnici za koje se dobijaju mere ne može dobiti otkaz - rekao je Plenković.

Na opasku da će mnogi poslodavci uzeti novac, a radnike poslati kućama, što je "neka vrsta "lajt varijente zaključavanja", Plenković ukazuje na propis da mere mogu koristiti samo oni koji rade.

- Ako neko ne radi, nema pravo na mere - izričit je Plenković.

Video: Srpski krizni štab zaseda u trenutku kada Hrvatska ima više od 1100 zaraženih

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>