• 1
 ≫ 

Zašto je tamjan toliko skup?

 ≫ 

Glad za zaradom ubija još jednu biljku

  • 1
Tamjan

Foto: Pixabay

Tamjan je aromatična smola koja se dobija od drveća iz roda Boswellia. Paljenjem tamjana razvija se izuzetno jak i neobično prijatan miris. Кoristi se u religiozne svrhe, u proizvodnji parfema, u aromaterapiji, u tradicionalnoj medicini.

Tamjan jemožda najpoznatiji po svojim biblijskim konotacijama. Ali ovaj sok drveća cenjen je širom sveta više od 6.000 godina.  Tamjan i proizvodi od njega se danas uvoze najviše iz Indije.  Za lečenje se koristi smola koja se skuplja tokom čitave godine. Od smole se pripremaju tinkture, ulja, kreme i dodaci prehrani na bazi tamjana.

Mirsni komadići tamjana potiču iz porodice drveća koje rastu u afričkim zemljama. Ali, uprkos nedavnim pokušajima da se ovo drvo zaštiti, uskoro bi moglo da izumre.

Zašto nestaje?

 

Tamjan je odavno visoko cenjen i smatralo se da je zlata vredan. Bilo ga je zaista ranije lakše naći.  Drveće koje daje mirisnu smolu bilo je široko rasprostranjeno u arapskim zemljama.

Dva milenijuma kasnije, Anjante Dekarlo i tim iz Somalije krenuli su na put kako bi proverili stanje drveća za koje su mislili da je netaknoto negde u planinama.

Međutim, posle više sati vožnje, i još četiri sata hodanja, bili su u potpunom šoku zbog onog na šta su naišli. Dekarlo, ekolog i direktor projekta pod nazivom "Save Frankincense",  nije očekivao da će pronaći drveće čija su debla, od vrha do dna, osakaćena.

 

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • QQQ

    21. oktobar 2020 | 07:28

    Jeste kad se gleda gramaža,ali jedna kutijica od 20-30 dinara traje više od mesec dana pa i nije tako skup.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>