• 3

Koliki će minus u kasi imati evropske zemlje, a koliki Srbija?

Najveći deficit u Evropi ove godine imaće Velika Britanija

  • 3
investicije biznis napredak porast kapitala grafikon rasta

Foto: Shutterstock

Nijedna evropska zemlja, zbog krize izazvane pandemijom virusa korona, neće ovu godinu završiti sa suficitom u budžetu, a prema projekcijama MMF - a (World Economic Outlook) najveće ekonomije imaće i najveći fiskalni deficit u budžetu.

Prema tim projekcijama, najveći deficit u Evropi ove godine imaće Velika Britanija (-16,5), zatim Španija (-14,1), Italija (-13), Belgija (-11,4), Francuska (-10,8), dok se za našu zemlju prognozira deficit ispod devet odsto (-8,1). Jedna od najjačih evropskih ekonomija, Nemačka, prema projekciji MMF, imaće deficit u budžetu od -8,2 odsto.

Jedine dve zemlje koje će ove godine, uprkos koroni, imati deficit ispod pet odsto jesu Bugarska (-2 odsto) i Belorusija (-4,7 odsto). Ostale zemlje koje će ostvariti nešto niži deficit jesu Rusija (-5,3 odsto), Letonija (-5,4 odsto), Kipar (-5,6 odsto).

Što se tiče našeg regiona, najniži deficit u budžetu, predviđa MMF, imaće BiH (-5,8), a najviši Crna Gora (-10,4 odsto), dok se za Albaniju predviđa deficit od -8,4 odsto, Hrvatsku -8,1 odsto i Severnu Makedoniju -7,7 odsto.

Drzave koje imaju dvocifren pad BDP, Biznis, Infografika

Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Shutterstock

Srbija će, predviđa MMF, prema fiskalnom rezultatu, a u odnosu na ostale evropske zemlje, sa -8,1 odsto biti "na sredini", ali ta finansijska institucija projektuje da će Srbija 2022. završiti bez deficita u budžetu i da će biti "na nuli".

Sledeću godinu očekuje se da će naša zemlja završiti sa deficitom od - 1,6 odsto, što će, prema predviđanjima MMF, posle Bugarske (-1,1 odsto), biti najniži deficit u Evropi.

Video: Najveći ekonomski izazovi u narednih 10 godina

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marija P.

    20. oktobar 2020 | 17:59

    Znači, što si gori, to si bolji??? Kada budu Švajcarci, Nemci pohrlili u Srbiju na arbajt.

  • zeljko

    20. oktobar 2020 | 16:45

    Bice i gore...

  • RODJAK

    20. oktobar 2020 | 23:48

    MI SMO NAJ BOLJI U REGIONU A I SIRE SIGURNO😁😁🙈🙈

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>