• 3

Do 2025. godine biće ugašeno čak 85 miliona radnih mesta, a oni su jedini krivci za to

Dobro došli u svet napredne tehnologije i robotike, u kojem robotska ruka preti da potpuno zameni ljudsku...

  • 3
robot

Foto: Unsplash

Prognoza Svetskog ekonomskog foruma (WEF), o dominaciji robota u budućnosti, možda dolazi u najgore vreme s obzirom na to da je svetska ekonomija već dramatično ugrožena zbog uticaja pandemije.

Naime, milioni ljudi su izgubili posao, ugašena su brojna radna mesta, a oporavak je spor i neizvestan. Na sve to, dolaze vesti da će u narednih pet godina - čak 85 miliona radnih mesta u srednjim i velikim firmama biti ugašeno, zbog prisustva robota koji će menjati ljudsku radnu snagu.

Kako prenosi Rojters, istraživanje sprovedeno u 300 svetskih kompanija pokazuje da u četiri od pet uprava ubrzavaju planove za digitalizaciju rada i primenu novih tehnologija. Time se poništavaju dobiti na planu zaposlenosti, postignute 13 godina unazad.

Na ovaj trend je dodatno uticao kovid-19, zbog kojeg su najpre milioni zaposlenih počeli da rade od kuće i udaljili se jedni od drugih, a ako uzmemo u obzir da će i 2021. donekle biti "obavijena" ovom krizom - onda je jasno zašto se kompanijama žuri da ljude zamene robotima i nesmetano nastave poslovanje.

Ipak, svaki progres ima i svoju "mračniju" stranu. Postavlja se pitanje šta će biti sa tolikim ljudima, kako će zarađivati za život, i koje sektore će najviše pogoditi implementacija robota?

Odgovor stručnjaka je sledeći: da bi zadržali posao, radnici će morati da "pariraju" mašinama, da se prilagode i steknu nove veštine. Posao će, ukratko rečeno, biti podeljen jednako između čoveka i robota. Neko vreme je evidentno da se stvaranje radnih mesta usporava, a njihovo gašenje ubrzava.

Gde god mogu, kompanije koriste robote koji su precizniji, brži, "ne traže platu" ni bolovanje, pa im se više isplate. Ipak, nerealno je očekivati da bi mašina u svakom segmentu poslovanja mogla da zameni čoveka.

Takođe, dobra vest je da će u nekim oblastima biti otvoreno 97 miliona novih radnih mesta i da će čovek zadržati svoju komparativnu prednost na nivoima upravljanja i donošenja odluka (zelena ekonomija, AI).

Video: Robot u laboratoriji u Batajnici obrađuje 94 uzoraka za 45 minuta, i menja ljudske ruke

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Saša71

    21. oktobar 2020 | 08:30

    Davno su to Ameri u svojim filmovima predvideli,pokret otpora sledi,neće se ratovi voditi za vodu!!!

  • Ivan

    21. oktobar 2020 | 09:13

    Ako se "kolekcionari milijardi" ne odreknu velikog dela profita, haos je neminovan!

  • Pozdravio

    21. oktobar 2020 | 09:55

    Nas Mask?!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>