• 15

Ovo su cene benzina i dizela u 34 zemlje Evrope: Ko je ispred, a ko iza Srbije?

Hrvatska je najskuplja u regionu, a Rusija je - očekivano - najjeftinija na Starom kontinentu, sa prosečnom cenom od oko 0,5 evra po litru za bilo koju vrstu goriva

  • 15
Gorivo benzin

Foto: Pixabay

Vozači kod nas se neretko žale na cene, ali i kvalitet goriva, mada je slična situacija i u regionu. Ako su negde vozači srećni po tom pitanju, onda je to očekivano - Rusija, a sudeći po aktuelnoj analizi, Srbija je negde pri kraju liste koja kotira zemlje po cenama goriva.

Hrvatska je na sredini, uzimajući u obzir 34 zemlje Evrope, i prva u regionu po visokim cenama dizela i benzina. Da pogledamo ko je ispred, a ko iza Srbije na ovom spisku Švajcarskog auto-kluba TCS.

Podaci su ažurirani 15. oktobra, uključuju 24 EU zemlje (bez Malte, Kipra i Rumunije), a na listi se osim naše zemlje nalaze još i Andora, BiH, Severna Makedonija, Crna Gora, Velika Britanija, Norveška, Rusija, Švajcarska, Ukrajina.

Reč je o prosečnim cenama za litar goriva, a one svakako mogu varirati u zavisnosti od benzinskih stanica i mesta u određenim zemljama. Kada je reč o državama Unije, benzin 95 je trenutno najskuplji u Holandiji (1,687 evra/l), benzin 98 ima najvišu cenu u Italiji (1,800 evra/l), dok po ceni dizela prednjači Švedska (1,338 evra/l).

Pogledajte preglednu tabelu zemalja i cena za sva tri tipa goriva:

gorivo tabela

Foto: Printskrin/tcs.ch

U regionu je najskuplja Hrvatska, sa cenom benzina 95 od 1,194 evra za litar i cenom benzina 98 od 1,273 evra za istu količinu; Srbija je skuplja od ove zemlje kada je reč o dizelu, koje kod nas košta 141 dinar, a u Hrvatskoj oko 8 kuna, odnosno 124 RSD.

Za kraj ostavljamo Rusiju, gde je cena razumljivo najniža za sve tri vrste goriva, a kreće se nešto malo iznad 0,5 evra po jednom litru.

Video: Tankeri plutaju puni nafte koju niko neće

(Telegraf Biznis/Foto: tcs.ch)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DRagutin

    21. oktobar 2020 | 15:42

    Nije problem cena benzina nego koliko može litara da se kupi za platu, znači naš standard! Može cena da bude i 200 dinara ali ako će plate ljudima biti 200 000 din... A ovako ne vredi pričati...

  • hahaa

    21. oktobar 2020 | 15:10

    Izbacajte šta hoćete najskuplji smo..

  • Lav

    21. oktobar 2020 | 16:35

    Gledajući na po platama Srbija ima najskuplje gorivo i putarinu! To vam je pokazatelj od čega ova država živi..... Nema potrebe da slušam bajke od političara kako mi napredujemo

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>