• 0

Džek Ma ne prepušta tron, a korona je doprinela da bude najbogatiji

Svet nikada nije video ovoliko bogatstvo stvoreno u samo godinu dana

  • 0
Jack Ma, Džek Ma, Alibaba

Džek Ma, prvi čovek Alibabe / Foto: Tanjug/AP

Džek Ma, osnivač tehnološkog giganta za elektronsku trgovinu Alibaba, zadržao je status najbogatijeg Kineza ove godine.

Zahvaljujući pandemiji koronavirusa, porasla je onlajn kupovina i pružanje drugih usluga preko interneta što je dodatno uvećalo bogatstvo tog internet preduzetnika, navodi se u novom istraživanju.

Maovo bogatstvo poraslo je za 45 odsto tokom 2019. godine na 58,8 milijardi dolara, prema Istraživačkom institutu Hurun, koji prati bogate zemlje. Ma Huateng, osnivač kompanije Tensent u okviru koje je popularna mreža za razmenu poruka Vi Čet, je na drugom mestu sa 57,4 milijarde dolara, i njegovo bogatstvo je uvećano za 50 odsto.

Na trećem mestu je Žong Šanšan, osnivač popularnog kineskog brenda flaširane vode Nongfu Spring sa 53,7 milijardi dolara, posle debija na berzi u Hongkongu u septembru.

Rast vrednosti akcija stvorile su u proseku pet novih kineskih preduzetnika koji su svake nedelje tokom prošle godine ostvarivali dobit od najmanje milijardu dolara, naveo je osnivača Huruna, Rupert Hjudžverf.

Najbogatija žena na listi je Jang Huijen na 6. mestu sa 33 milijarde dolara, što je 29 odsto više u odnosu na prošlu godinu.

Među poslovnim liderima koji su pali na listi bogatih je Ren Žengfej, osnivač kineskog tehnološkog giganta Huavej.

Video: Za ovih 10 zanimanja vam ne treba fakultet, a može lepo da se zaradi

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>