• 2

Kraj za novu modu: Zabranjuju se svi burgeri i kobasice koje nisu od mesa

Globalno tržište ovih proizvoda dostiglo je 4,53 milijarde dolara

  • 2
dostava hrane, hrana, brza hrana, fast food, pica, burger foto: pixabay.com

Poslanici Evropskog parlamenta trebalo bi uskoro da odluče da li će proizvodi od biljnog porekla moći i dalje da imaju nazive koji asociraju na meso.

Uoči glasanja o ograničavanju ili zabrani, debata o veganskim kobasicama i hamburgerima se rasplamsala, kao i polemika o amandamanu o označavanju hrane koje su, kako piše FT, već podržale mesna industrija, kao odbor za poljoprivredu EP.

Ova odluka dolazi u trenutku kada alternative za mesne proizvode postaju sve popularnije. Takođe, tu je sve više i novh proizvođača biljnih zamena po izgledu, ukusu i sve bolje oponašaju pravo meso.

Izrazi poput vege burger, burger, hamburger i kobasica nosiće naziv samo ukoliko piše na etiketama da je pravo meso. 

Globalno tržište ovih proizvoda dostiglo je 4,53 milijarde dolara u 2019. Udeo na tržištu Evrope dostigao je 1,72 milijarde dolara. Predviđa se da će ovo tržište dostići 7,12 milijardi dolara širom sveta i 2,62 milijarde dolara u Evropi do 2025. godine. Međutim, ove brojke su male u poređenju sa globalnim tržištem mesa od nekoliko milijardi dolara (čak i biliona).

Stočarstvo i mesna industrija tvrde da upotreba izraza i imena vezanih za meso zbunjuje potrošače. Amandmanom EU takođe nastoji da zabrani nazive poput "kremasti". Zemlje članice EU već imaju mogućnost da izdaju svoje zakone o etiketiranju hrane u pokušaju da spreče zabunu potrošača. Francuska je donela sličan zakon ranije ove godine.

Video: Znate li šta zapravo znače datumi na namirnicama?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>