• 2

Kraj za novu modu: Zabranjuju se svi burgeri i kobasice koje nisu od mesa

Globalno tržište ovih proizvoda dostiglo je 4,53 milijarde dolara

  • 2
dostava hrane, hrana, brza hrana, fast food, pica, burger

foto: pixabay.com

Poslanici Evropskog parlamenta trebalo bi uskoro da odluče da li će proizvodi od biljnog porekla moći i dalje da imaju nazive koji asociraju na meso.

Uoči glasanja o ograničavanju ili zabrani, debata o veganskim kobasicama i hamburgerima se rasplamsala, kao i polemika o amandamanu o označavanju hrane koje su, kako piše FT, već podržale mesna industrija, kao odbor za poljoprivredu EP.

Ova odluka dolazi u trenutku kada alternative za mesne proizvode postaju sve popularnije. Takođe, tu je sve više i novh proizvođača biljnih zamena po izgledu, ukusu i sve bolje oponašaju pravo meso.

Izrazi poput vege burger, burger, hamburger i kobasica nosiće naziv samo ukoliko piše na etiketama da je pravo meso. 

Globalno tržište ovih proizvoda dostiglo je 4,53 milijarde dolara u 2019. Udeo na tržištu Evrope dostigao je 1,72 milijarde dolara. Predviđa se da će ovo tržište dostići 7,12 milijardi dolara širom sveta i 2,62 milijarde dolara u Evropi do 2025. godine. Međutim, ove brojke su male u poređenju sa globalnim tržištem mesa od nekoliko milijardi dolara (čak i biliona).

Stočarstvo i mesna industrija tvrde da upotreba izraza i imena vezanih za meso zbunjuje potrošače. Amandmanom EU takođe nastoji da zabrani nazive poput "kremasti". Zemlje članice EU već imaju mogućnost da izdaju svoje zakone o etiketiranju hrane u pokušaju da spreče zabunu potrošača. Francuska je donela sličan zakon ranije ove godine.

Video: Znate li šta zapravo znače datumi na namirnicama?

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke