• 0

Globalna trgovina u padu 9 odsto, samo jedna zemlja trenutno prkosi krizi

Kina je uspela da izvuče najbolje iz ove situacije, te će tako na godišnjem planu upisati rast od skoro 10 odsto, pre svega zahvaljujući izvozu elektronike i medicinske opreme

  • 0
biznis, trgovina, potrošnja, platforma

Foto: Shutterstock

Onlajn prodaja je u porastu tokom ove pandemije, ali je globalna trgovina "podbacila", tj. biće umanjena za 7 do 9 odsto u 2020, u odnosu na prošlu godinu, usled negativnih posledica korona krize.

Prema novom izveštaju UN, ovaj pad je neminovan uprkos znacima blagog oporavka i napretku Kine, kojoj je i MMF dao najbolju ocenu na putu preporoda. Nijedan region nije pošteđen velikog pada od 19 odsto u drugom kvartalu, jer je pandemija kovida-19 naglo i surovo zaustavila globalnu ekonomiju.

Globalna trgovina se oporavila donekle u trećem kvartalu, kada je bila slabija za 4,5 odsto u odnosu na isti period 2019, navodi se u novom izveštaju. Ono što UNCTAD dalje komentariše jeste da je u periodu od jula do septembra povećana trgovina opremom za rad kod kuće i medicinskim zalihama.

Ipak, isti kvartal bio je fatalan za automobilsku industriju i energetiku. S druge strane, dobre rezultate je zabeležila tekstilna industrija. U preliminarnoj prognozi rasta za četvrti kvartal očekuje se pad od 3 odsto, ali se naglašava da je na dalje sve neizvesno.

Ukoliko se pandemija rasplamsa u narednom periodu, to će pogoršati okruženje za donošenje odluka i dovesti do naglog rasta restriktivnih mera u trgovini. Kineski izvoz se, međutim, snažno oporavio u trećem kvartalu nakon pada u prvim mesecima krize, pre svega zahvaljujući elektronici i medicinskoj opremi.

Ta zemlja beleži rast od skoro 10 odsto, na godišnjem planu.

Video: Najveći ekonomski izazovi u narednih 10 godina

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>