• 1
 ≫ 

Rad od kuće i u kancelariji, šta može, a šta mora: Ovako kaže naš zakon

 ≫ 

Radni odnos za obavljanje poslova van prostorija poslodavca obuhvata rad na daljinu i rad od kuće

  • 1

Zaposleni koji rade od kuće ne smeju da imaju manja prava i nepovoljnije uslove rada od zaposlenih koji obavljaju iste ili slične poslove u prostorijama poslodavca, rekao je danas ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević. A Telegraf Biznis je o tome ranije detaljnije pisao.

Ministar je rekao da je to predviđeno Zakonom o radu, odnosno da radni odnos za obavljanje poslova van prostorija poslodavca obuhvata rad na daljinu i rad od kuće.

Ministar je ukazao da svi poslodavci, privatni i državne službe imaju mogućnost da iskoriste to pravo, a da radnici koji rade od kuće treba da imaju sva prava kao kada su na radnom mestu. Dodao je da ministarstvo može da daje preporuke, ali da ne može da nalaže kako će se u kompanijama opredeliti za organizaciju rada.

Pomenuo je da je bilo žalbi da su neke privatne kompanije mogle da organizuju rad od kuće za zaposlene, ali da to nisu učinile.

Kao primer je naveo da su u resornom ministarstvu za dve osobe sa invaliditetom koje održavaju sajt omogućili rad od kuće.

Ministar je dodao da se do sada pokazalo da je takav rad najpogodnije organizovati u oblasti IT, finansija i računovodstva, zatim i na poslovima primanja određenih žalbi građana. Zakonske odredbe koje uređuju rad od kuće mogu da se primene u svim slučajevima kada to odgovara poslodavcu i zaposlenom i kad god je takav rad moguć.

Zbog specifičnosti obavljanja poslova van prostorija poslodavca, precizirana je sadržina ugovora o radu za obavljanje poslova van prostorija poslodavca.

Video: Ko će i dalje da radi od kuće, kako će se koristiti odmori...

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Map

    21. oktobar 2020 | 21:51

    Sta stosta kaze zakon ali ga se niko ne pridrzava pa tako i u ovom slucaju

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>