• 8

Ruke garave, ali obraz i zarada čisti: Đorđe poziva mlade da ih obuči kovačkom zanatu, plata dobra

"Najteže mi pada što u ovom poslu nemam naslednika"

  • 8
đorđe kovač

Foto: Rina

Ako niste znali da nakovanj plaćate po kilogramu žive vage jagnjetine, a da za klepanje motike morati izdvojiti litar ljute rakije, onda sigurno nikada niste bili u kovačkoj radionici Đorđa Đorđevića iz okoline Gornjeg Milanovca. Ovaj zanatlija još uvek čuva staru slavu ovog posla koji polako gubi u trci sa modernizacijom. Spreman je, kako kaže, besplatno da obuči mlade ljude koji imaju želju za radom.

- Najteže mi pada što u ovom poslu nemam naslednika. Drage volje bih naučio nekoliko omladinaca svim veštinama kovačkog zanata, od kog je nekad mogla da se zaradi direktorska plata.Sada je to manje, ali opet može da se živi pristojno. Ja sam kao kovač sagradio tri kuće i odškolovao sinove, pa bi i neko drugi sada radeći uz čekić i nakovanj mogao da izdržava porodicu. Iako je došlo vreme modernih tehnologija, potpisujem da za dobrog kovača uvek ima posla - rekao je za RINU majstor Đole.

U svemu što radi, Đorđe je precizan, a svoj ručni rad poredi sa umetnošću, sekira koju on naoštri, priča, može da traje večno. Kroz svoj radni vek naučio je još dva zanata, a najveću podršku u svemu pružala mu je supruga Radmila koja je neretko vreme provodila sa njim u radionici.

- Kad smo bili mladi ja sam imala želju da kupimo stan i da u njemu živimo, čak smo bili podigli i kredit, ali Đole se samo odjednom predomislio jer se setio da u stanu nema gde da „čuka u gvožđe“ i onda smo počeli da zidamo kuću, gde je on jedan deo dvorišta osposobio za svoju radionicu. Naučio je i mene nekim osnovnim stvarima kovačkog zanata, pa sam mu često pomagala, znao je nekada da radi i celu noć - kaže Radmila.

đorđe kovač

Foto: Rina

đorđe kovač

Foto: Rina

Đorđe se može pohvaliti da u svom životnom veku od 68 godina ima skoro 90 godina radnog staža, jer je prvu smenu odrđivao u gornjomilanovačkim fabrikama, a drugu u svojoj kovačkoj radionici. I možda mu ruke jesu bile garave, ali obraz i zarada bili su čisti.

Video: Pod stare dane tkala stparsku ružu i bila najbrža: Održana šesta tkačka kolonija

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miki

    Danas narucis sta ti treba preko alibabe

  • Srba

    Prvu smenu u fabrici za platu i penzijsko i godisnji odmori placeni i zdravstvena zastita a bogami posle i drugu smenu lepo u svojoj radionici gde isto plus zaradi extra direktorsku platu i sagradi 3 kuce i ko zna sta jos , A porez rodjo ? To je moglo samo u nasoj drzavi i nigde vise, Radio sta je ko hteo i naumio na divlje Takvih je bilo na hiljade u toj nasoj drzavi Isto se odnosi i na te takozvane estradne umetnike,

  • Citaju li to

    Nasi politicari?

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke