• 0

Proizvođači automobila ustali protiv "strogog" stava EU prema Londonu. Ima li nade za kompromis?

Udruženje evropskih proizvođača automobila (ACEA) uputilo je pismo Briselu, u kojem traži od Unije da preispita svoju odluku vezanu za regulative kojima se utvrđuje da li je roba za bescarinsku trgovinu

  • 0
BMW 128ti

Foto: BMW

Evropski proizvođači automobila pozvali su EU da zauzme manje strog stav prema budućem pristupu Velike Britanije na zajedničkom tržištu, piše "Financial Times", i navodi da se kompanije bune jer trenutna pozicija koju je zauzeo Brisel nije u skladu sa dugoročnim interesima auto-industrije bloka.

Kako dalje piše britanski list, Udruženje evropskih proizvođača automobila (ACEA) uputilo je pismo Briselu, u kojem traži od Unije da preispita svoju odluku vezanu za regulative kojima se utvrđuje da li je roba za bescarinsku trgovinu.

Pre svega, ACEA apeluje na EU da smanji procenat delova u automobilu koji moraju biti evropski ili britanski da bi vozilo bilo kvalifikovano kao "korist od trgovinskog sporazuma između Brisela i Londona". Dalje, traži se da se usvajanje novih regulativa odvija postepeno, jer industriji treba vremena da se prilagodi novom okruženju.

Razgovori između EU i Velike Britanije su u zastoju, nakon zahteva premijera Borisa Džonsona koji se odnosi na "fundamentalnu" promenu pristupa. Brisel u izvesnom smislu pokazuje dobru volju, a obe strane kažu da im je zajednički cilj da "sporazum obuhvati trgovinu svom robom, bez carina i kvota".

Video: Vredeli su milione, a sada ih s otpada možete pokupiti po nikad boljim cenama

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>