• 0
 ≫ 

Potcenjeni metal doživeo bum: Traže se poluge, kovanice, a najviše u ove dve zemlje

 ≫ 

Možda još nije vredan i cenjen kao zlato, ali ovaj plemeniti metal je doživeo vrtoglavi rast tokom pandemije

  • 0
srebro, prsten

Foto: Unsplash

Podaci "Instituta Silver" pokazuju da je globalni posed berzanskih trgovačkih proizvoda porastao za 297 miliona unci tokom prva tri kvartala 2020. godine, gotovo utrostručujući rast zabeležen u istom periodu 2019.

Sve u svemu, to odražava i ulogu "srebra kao sigurnog utočišta", jer neki investitori očekuju da će srebro nadmašiti žuti metal, rečeno je iz Instituta. Prema podacima ove organizacije, potražnja za srebrnim kovanicama porasla je za 65 odsto u prva tri kvartala.

Nemačko i američko tržište prednjače u tome, te beleže dvocifreni dobitak tokom devetomesečnog perioda. Potražnja za srebrnim polugama takođe je naglo porasla, predvođena Nemačkom. Rast na ovim tržištima delimično je nadoknađen slabijom potražnjom u Indiji, posebno poslednjih meseci.

Potražnja za srebrom u industriji pokazala je neke znakove oporavka nakon globalnog karantina. Međutim, čak i sa nastavljenim rastom u četvrtom kvartalu, očekuje se da će industrija upisati pad od 10 odsto, na godišnjem nivou. Institut, ipak, navodi da bi "makroekonomska pozadina mogla da nastavi da podupire potražnju za srebrom do kraja 2020.".

"Dramatične politike monetarnog popuštanja i mere fiskalnog podsticaja zabeležene na nekoliko ključnih tržišta, a potencijalno i ponovo u SAD pre kraja 2020. godine, mogle bi povećati inflatorna očekivanja i opteretiti američki dolar, nastavljajući da podižu vrednost plemenitih metala", konstatuju iz Instituta.

Video: Hrvatska nema ni grama a Srbija je krcata metalom zbog koga se i dalje vode bitke

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>